Evenimentele culturale înscrise în seria Chipuri și cuvinte duhovnicești, organizată de Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, au continuat joi, 10 aprilie 2025, cu o prelegere susținută de către pr. prof. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de care s-au aflat pr. Marian Gegea – vicar administrativ eparhial, și pr. prof. dr. Marius Daniel Ciobotă – consilier la sectorul organizator, eruditul preot și cercetător științific a tratat pentru invitații din Eparhie un subiect potrivit pentru trecerea de la Păresimi la Săptămâna Sfintelor Pătimiri, și anume „Învierea lui Lazăr în creștinismul primelor secole”. Discursul părintelui profesor s-a dorit și o avanpremieră a masivei monografii, în două volume, dedicate Învierii lui Lazăr de-a lungul secolelor.

Seara duhovnicească – o reală delectare intelectuală datorată cercetării științifice realizate, cu delicatețe și profunzime, de tânărul sacerdot – a avut loc în Aula Brâncovenească a Reședinței Arhiepiscopale din municipiul Buzău. În deschidere, după un moment de cântări psaltice din slujbele Sâmbetei lui Lazăr și Floriilor, intonate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul”, părintele consilier Marius Daniel Ciobotă a rostit un cuvânt introductiv și de prezentare a distinsului invitat. În public s-au aflat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, actuali și foști profesori ai Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, profesori de religie, filosofie și filologie, preoți, monahi și monahii din cele două județe ale Eparhiei, părinții, distinsa presbiteră Miruna Tătaru-Cazaban și alte persoane apropiate conferențiarului.

Părintele Bogdan Tătaru-Cazaban a conturat în expunerea sa modul în care Tradiția Bisericii din secolele II-XIV a receptat narațiunea ioaneică despre învierea lui Lazăr (cap. XI), atât prin scrierile Părinților din Răsărit și din Apus, cât și de la primele forme ale artei creștine rupestre, până la cele medievale. Reverberațiile episodului biblic amintit, adânc prezente în spiritualitatea primului mileniu creștin, se cereau redeșteptate pentru reflecția creștină contemporană, tot mai puțin dispusă la o exegeză biblico-patristică de un asemenea nivel de complexitate. Atât scrierile, cât și arta primelor veacuri creștine scot în evidență aspectele baptismal-penitențiale și hristologice (de renaștere de la o viață a păcatului la una duhovnicească, întru Hristos) ale celei mai importante minuni săvârșite de Iisus, în Betania. Cele petrecute cu Lazăr și surorile lui scot la iveală și o profundă teologhisire asupra chenozei Mântuitorului și a conlucrării celor două firi ale Sale, divină și umană.

Concluzionând prelegerea, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a remarcat multitudinea deschiderilor hermeneutice făcute în cadrul acesteia și sensul duhovnicesc, atât de minuțios și expresiv prezentat, al evenimentului biblic neotestamentar în centrul căruia s-a aflat Lazăr din Betania. Totodată, Chiriarhul și-a manifestat aprecierea deosebită pentru activitatea de cercetare teologică și filosofică a preotului Bogdan Tătaru-Cazaban.

„Părintele Bogdan Tătaru-Cazaban a fost atras de tema din Sfânta Evanghelie după Ioan sau – după cum el însuși a menționat – tema i s-a dezvăluit dumnealui, ca să realizeze o cercetare inedită, pornind de la anul 125 și continuând, cu al doilea volum, până în secolul al XX-lea. Sunt convins că rezultatul este așteptat cu foarte mare interes de toți cei care au auzit de acest proiect editorial. Cei prezenți în această seară au avut privilegiul de a fi introduși deja în acest fascinant univers al credinței și al culturii, deschis prin prelegerea invitatului nostru, care a poposit cu rezultatul eforturilor sale mai întâi acasă, în Eparhia de origine, pentru a ne produce o deosebită bucurie duhovnicească” – a menționat Ierarhul Buzăului și Vrancei.

Interesul stârnit de invitat și de subiectul conferinței sale s-a manifestat, la finalul cuvântărilor, prin întrebări ale participanților, cărora vorbitorul le-a răspuns cu amabilitate și competență. De asemenea, înaintea evenimentului, soții Tătaru-Cazaban au vizitat Schitul Berca din județul Buzău – monument istoric de curând restaurat și comunitate monahală renăscută –, fiindu-le alături însuși Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media