Credincioși buzoieni de toate vârstele l-au sărbătorit duminică, 26 noiembrie 2023, la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” din municipiu, pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul lăcașului de închinare de la demisol, unde se află o raclă cu un fragment din cinstitele sale moaște. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Soborul slujitorilor a fost alcătuit din: protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. paroh Ionuț-Cristian Vuță, pr. Ionuț Constantin, pr. Ionuț-Radu Vintilă și pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilieri eparhiali, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. prof. Mihail Milea și pr. prof. Aurelian Damian, slujitori la Catedrala „Sfântul Sava”, precum și alți preoți și diaconi.
În predica rostită la finalul slujbei, Ierarhul locului a reliefat semnificațiile pericopei evanghelice dedicate dregătorului bogat și păzirii poruncilor (Luca 18, 18-27), vorbind, totodată, și despre viața Sfântului Stelian Paflagonul.
„Mă bucur că ați venit să îl cinstiți pe acest cuvios, care, deși născut într-o familie bogată, a ales să renunțe la tot ceea ce moștenise de la părinții săi și să își închine viața lui Dumnezeu, luând drumul pustniciei. A trăit în secolul al VI-lea, în provincia Paflagonia din Asia Mică, iar acolo, în mănăstirea în care a intrat, a fost inițiat în tainele viețuirii monahale, încât starețul acelei mănăstiri și-ar fi dorit ca el să fie hirotonit preot și să slujească cele sfinte. Interesant este însă că Stelian a primit binecuvântarea de la starețul său să se retragă într-o peșteră, unde și-a petrecut viața în post, rugăciune și asceză, asemenea tuturor monahilor eremiți”, a explicat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.