Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, se va desfăşura tradiţionala procesiune organizată în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim.

În municipiul Buzău, evenimentul va începe la ora 16:30, în Parcul Crâng (lângă biserica Sfânta Filofteia), cu citirea rugăciunii de binecuvântare a stâlpărilor.

Credincioșii – purtând în mâini ramuri de salcie – vor pleca în procesiune pe următorul traseu: Parcul Crâng → Bd. Nicolae Bălcescu → Bd. Unirii → Str. Obor → Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului. În cadrul procesiunii, vor avea loc două opriri: la biserica Sfântul Spiridon (Bd. Nicolae Bălcescu) și la Catedrala Copiilor Sfântul Sava (Bd. Unirii), unde vor fi rostite rugăciuni.

Toţi participanții vor fi întâmpinaţi, în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care va oficia slujba de sfinţire a icoanei praznicului şi de binecuvântare a pelerinilor, apoi va rosti un cuvânt de învăţătură. În continuare, ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși, în locașul de cult, Vecernia Floriilor.

La final, în aghiasmatarul din curtea catedralei, vor fi scoase spre închinare, alături de icoana Intrării Domnului în Ierusalim, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

La Focșani, procesiunea de Florii va avea, și în acest an, două puncte de plecare: biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel de pe Bd. Independenței (ora 17:30) și biserica Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din Cartierul Sud (ora 17:00). Credincioșii sunt așteptați la cele două locașuri de cult, de unde vor porni în procesiune până la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii, făcând scurte popasuri la bisericile situate pe traseu.

Începând cu orele 16:00-16:30, la bisericile aflate în punctele de plecare ale procesiunii și la cele de pe traseu, va fi oficiată slujba Vecerniei, cu participarea preoților din municipiul Focșani și din județ.

La biserica din Piața Unirii, Vecernia cu Litie va începe la ora 17:00 și va fi săvârșită de un sobor de slujitori, în frunte cu Pr. Cons. Ioan Șolea, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Procesiunea se va încheia cu sfințirea icoanei praznicului și cu citirea rugăciunii de binecuvântare a pelerinilor, în fața bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, duminică, 9 aprilie 2017, ora 09:00, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, va săvârși Sfânta Liturghie, în biserica din Piața Unirii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei

Foto: Arhivă