Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada 4 martie 2023 – 12 aprilie 2023, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Buzăului și Vrancei a derulat Programul Hristos Domnul – sprijinul bătrâneților mele, dedicat persoanelor vârstnice. Acesta a constat într-o serie de activități catehetice, realizate în 7 parohii, și a avut un număr de 357 de beneficiari.
Astfel, pe parcursul celor șapte săptămâni, consilierul de resort, pr. Dan Necula, și reprezentanții circumscripțiilor catehetice din cadrul celor șapte protoierii au luat parte activ la câte o activitate catehetică, în diferite parohii buzoiene și vrâncene.
Programul a avut în vedere susținerea unei cateheze pentru adulți, după un model familiar, prin care preotul delegat a transmis învățătura de credință ortodoxă, cu scopul formării religios-morale a credincioșilor, pentru a participa în mod conștient și informat la viața Bisericii.
Itinerariul catehetic, întins pe toată perioada Postului Mare, a vizat încurajarea preoților în a susține cateheze dedicate adulților, cuprinzând următoarele parohii, precum și temele catehezei aferente fiecărei întâlniri: Parohia Puieștii de Jos (Protoieria Râmnicu Sărat) – Postul și rugăciunea – arme împotriva diavolului; Parohia Siriu (Protoieria Pătârlagele) – Rolul muzicii bizantine în biserici; Parohia Săgeata (Protoieria Buzău II) – Cultul celor adormiți; Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Panciu (Protoieria Panciu) – Bătrânețea în Sfânta Scriptură și temeiuri ale cinstirii bătrânilor; Parohia Mirceștii Vechi (Protoieria Focșani II) – Sfânta Maria Egipteanca, pildă a pocăinței și a ridicării omului din păcat, prin smerenie și post; Parohia Vidra (Protoieria Focșani I) – Judecarea Dreptului Judecător; Parohia Lipia II (Protoieria Buzău I) – Rugăciunea în viața creștinilor.
Fiecare întâlnire a fost axată pe transmiterea unor informații, adresarea de întrebări, oferirea de explicații și purtarea de discuții pe marginea temei stabilite, cu scopul de a lămuri anumite aspecte de natură duhovnicească, istorică sau liturgico-simbolică.
La finalul acestui program, pr. cons. Dan Necula a declarat următoarele:
„În contextul în care Sfântul Sinod a declarat anul 2023 ca «An omagial al pastorației persoanelor vârstnice», am gândit un program care să ajungă la inimile credincioșilor și, totodată, să deschidă șirul acestor întâlniri, tot mai necesare în societatea în care trăim. Programul a fost receptat cu interes, foarte mulți dintre credincioși și-au exprimat dorința de a se perpetua astfel de întâlniri care să le ofere, pe lângă latura sacramentală, răspunsul la multe întrebări, ancorarea în credință, în dragoste și sporirea în virtute. O dovadă a acestui fapt a fost numărul mare al celor care au luat parte la întâlniri. Împărtășirea de Cuvântul lui Dumnezeu îl așază pe fiecare credincios într-o stare de adâncă introspecție asupra vieții și culminează, de cele mai multe ori, cu schimbarea gândurilor, a faptelor și a atitudinii față de cele sfinte. Postul Sfintelor Paști este un moment propice în a implementa astfel de cateheze și, chiar dacă nu au fost foarte multe parohii implicate în acest demers, pornind de la premisa că o singură lumânare poate aprinde multe altele, consider că, pe viitor, se vor implica și alte parohii, iar numărul beneficiarilor va fi tot mai mare. Având în vedere că a fost un climat familiar, interactiv, s-au deschis multe ferestre către următoarele întrevederi. Toți cei angajați în acest demers – preoți, profesori de religie, dar și de alte discipline, cântăreți bisericești, voluntari – au dat dovadă de implicare și interes pentru realizarea cu succes a activităților. Mulțumim tuturor celor implicați în cadrul acestui frumos proiect și îi îndemnăm să participe în continuare la sfintele slujbe și la orele de cateheză, pentru că numai astfel își pot forma un comportament moral-religios adecvat și își pot manifesta iubirea față de semeni”.