În perioada 2 iulie – 3 septembrie 2024 s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Programului de tabere ARC, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în colaborare cu instituții ale statului și cu sprijinul Patriarhiei Române, tabere adresate elevilor și tinerilor români din diaspora.
În acest an, programul de tabere a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, iar mulți dintre aceștia au avut ocazia să cunoască spiritualitatea românească pe meleagurile noastre pentru prima oară.
Două dintre tabere s-au desfășurat în Eparhia Buzăului și Vrancei, la Centrul de Agrement Poiana Pinului din localitatea Tisău, județul Buzău, și la Centrul de Agrement Gălăciuc din județul Vrancea. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian a fost delegat câte un preot pentru a susține o activitate spirituală săptămânală în fiecare dintre tabere.
La aceste întâlniri au luat parte copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria și Canada. Activitățile au fost diverse și au avut un caracter experiențial: rugăciuni, intonarea imnului național, cunoașterea sfinților ocrotitori ai Eparhiei, a Sfinților Martiri Brâncoveni și a altor sfinți români, importanța prieteniei cu sfinții, explicarea Dumnezeieștii Liturghii, exemplificată prin minuni, lecturi scripturistice și jocuri tematice.
Încheierea oficială a Programului de tabere ARC a avut loc în data de 29 august 2024, în localitatea Haleș din comuna buzoiană Tisău. Au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai misiunilor diplomatice din străinătate, reprezentanți ai administrației locale, precum și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Programul artistic a fost o încununare a activităților derulate în cadrul taberelor. Ansamblul de dans popular „Nufărul” din Cahul, Republica Moldova, Ansamblul etno-folcloric „Izvorașul” din satul Ropcea, regiunea Cernăuți, Grupul folcloric „Urmașii lui Ștefan” din satul Mahala, Ucraina, și Orchestra „Mărțișorul” din Cernăuți au prezentat atât invitaților, cât și participanților din Tabăra Poiana Pinului un program artistic prin care au pus în valoare costumul popular autentic și folclorul românesc.
Pr. prof. Cornel-Alexandru Ursache
Biserica „Buna Vestire”-Banu din Buzău