Mii de buzoieni au participat, în Sfânta și Marea Vineri, 6 aprilie 2018, la Denia Prohodului Domnului și la procesiunea cu Sfântul Epitaf, pe străzile orașului. Slujba a fost oficiată, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiu, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu preoții și diaconii slujitori ai lăcașului de cult. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

Adunați în jurul Sfântului Epitaf (o icoană pictată pe pânză, reprezentând punerea în mormânt a Domnului), care a fost așezat într-un frumos baldachin, în mijlocul bisericii, și cu lumânări în mână, clericii și credincioșii au cântat împreună cele trei stări ale Prohodului, care exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

La sfârșitul Doxologiei (o cântare de laudă adusă lui Dumnezeu), preoții și credincioșii de la catedrală, dar și de la alte parohii din oraș, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf, pe următorul traseu: Str. Chiristigii – Str. Frăsinet – Bd. Unirii – Catedrala „Înălțarea Domnului”. După procesiune, toți cei prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de rugăciune.

Prohodul a fost tipărit pentru prima dată în țara noastră, la data de 6 februarie 1836, de către ieromonahul Macarie, prin purtarea de grijă a episcopului Chesarie Căpățână al Buzăului.