Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a resfințit, duminică, 1 octombrie 2017, biserica Parohiei Căldărăști, județul Buzău, în prezența unui mare număr de credincioși din localitate și din împrejurimi. În ultimii 13 ani, locașul de cult cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a trecut printr-un amplu proces de renovare, atât la interior, cât și la exterior.

După slujba de târnosire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Pr. Florentin Duca – protoiereu al Protopopiatului Buzău II, și Pr. Gabriel Arădoaie – parohul comunității din Căldărăști. La final, s-a oficiat Parastasul pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei Duminicii a 19-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre porunca iubirii vrăjmașilor. Înaltpreasfinția Sa a precizat că, potrivit mărturiei Sfântului Siluan Athonitul, în momentul în care ai reușit să-l ierți, din adâncul sufletului tău, pe cel ce ți-a greșit, vei simți o bucurie negrăită, iar acea bucurie nu este altceva decât darul Preasfântului Duh. Foarte mulți Sfinți Părinți ne dau astfel de mărturii și ne încurajează să nu cedăm în lupta aceasta cu noi înșine și cu vrăjmașul diavol, care ne îndeamnă să nu-l iertăm pe cel ce ne-a greșit, ci să-i răspundem cu aceeași monedă, a mai adăugat chiriarhul locului. 

În semn de apreciere a activității sale pastoral-misionare și administrativ-gospodărești, părintele Gabriel Arădoaie a primit rangul onorific de iconom.

Biserica Parohiei Căldărăști a fost construită între anii 1850-1860. Prin strădania actualului paroh, cu ajutorul enoriașilor și al Primăriei orașului Pogoanele, în perioada 2004-2017, s-au efectuat importante lucrări de consolidare și restaurare a locașului de rugăciune, care au vizat înlocuirea acoperișului și a pardoselii, refacerea fațadei, împodobirea cu pictură, dotarea cu mobilier și cu obiectele de cult necesare, precum și refacerea Sfintei Mese.