Duminica a 2-a după Sfintele Paşti – a Sfântului Apostol Toma –, a fost prilej de mare sărbătoare pentru credincioşii Parohiei buzoiene Grebănu. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a resfinţit biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanţa şi semnificaţiile sfinţirii unei biserici pentru viaţa credincioşilor: „Când se târnoseşte sau se resfinţeşte biserica, aţi văzut că o înconjurăm, cântăm imne de biruinţă, cum este troparul Învierii: «Hristos a înviat din morţi…» sau troparul: «Sfinţilor mucenici, care bine v-aţi nevoit…», o stropim cu Aghiasmă, o ungem cu Sfântul şi Marele Mir, iar, în interior, după ce s-a desăvârşit Sfântul Jertfelnic, se săvârşeşte Sfânta Euharistie. Toţi cei prezenţi aici aţi fost botezaţi în numele Sfintei Treimi, v-aţi îmbrăcat în Hristos şi constituiţi Biserica cea vie a lui Dumnezeu. Locaşul construit de către strămoşii dumneavoastră, care s-a înnoit acum, este însufleţit prin prezenţa dumneavoastră“.

Lăcaşul de cult închinat Sfântului Nicolae a fost ridicat în anul 1840 de prinţul Costache Şuţu, fiul postelnicului  Grigore Şuţu şi al Elisabetei Şuţu, fiind monument istoric. Slujba de sfinţire a bisericii a fost oficiată, în data de 6 decembrie 1844, de episcopul Chesarie al Buzăului. În ultimii 7 ani, preotul paroh, Andrei Pîrlog-Marin, oamenii din localitate şi autorităţile au reînnnoit biserica şi au înfrumuseţat-o.

Parohia Grebănu din judeţul Buzău numără 500 de familii.