Biserica Parohiei Tronari, județul Buzău, a fost resfințită duminică, 18 iunie 2017. Slujba de târnosire a locașului de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit, apoi, Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, Pr. Paul Gavrilă – protoiereu de Pătârlagele, Pr. Florin Antimir – parohul bisericii, Pr. Aurelian Damian – Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. La final, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ioan Mihalașcu, pe seama Capelei „Învierea lui Lazăr” din Buzău, și în treapta de diacon pe tânărul absolvent de Teologie Teodor Cristea, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos și despre Duminica Sfinților Români.

„Sfinții români s-au adăugat sfinților din toate neamurile și împodobesc Biserica lui Hristos cea triumfătoare. Este un lucru minunat că avem și sfinți din neamul nostru, care mijlocesc pentru noi în fața Tronului ceresc și se bucură atunci când noi ne străduim să le urmăm pilda, trăind viața lui Hristos în viața noastră, așa cum au trăit-o ei”, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Tot cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat noua casă de prăznuire, ridicată în vecinătatea bisericii parohiale.

În semn de apreciere a implicării lor în bunul mers al vieții bisericești din comunitate, părintele Florin Antimir a fost hirotesit iconom, iar dl Romi Dedu – primarul comunei Viperești, a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Biserica a fost construită între anii 1989-1990, de către locuitorii din Tronari, prin contribuția deosebită a preoților din Protopopiatul Pătârlagele. La inițiativa actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al Primăriei Viperești, s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii și de dotare a sfântului locaș cu mobilier și cu obiectele de cult necesare. Totodată, Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.