Absolvenții promoției 1984-1989 a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău s-au revăzut marți, 20 august 2019, după 30 de ani de la terminarea studiilor liceale.

Programul întâlnirii a început în Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, fostul diriginte din anul I al acestei generații, a săvârșit Sfânta Liturghie, la care a asistat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru profesorii și absolvenții trecuți la Domnul.

„Am trăit cu toții bucuria întâlnirii, pe de o parte, cu un oaspete drag nouă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, fiu duhovnicesc al Eparhiei noastre, și, pe de altă parte, cu absolvenții generației 1989 a Seminarului Teologic din Buzău. După 30 de ani de la absolvire, fiecare a venit de la rosturile sale, din țară și din străinătate, pentru a se ruga în duh de comuniune cu Hristos Domnul la Sfânta Liturghie, pentru a-și aduce aminte de cei ce nu se mai află printre noi, dar care, în chip nevăzut, sunt împreună cu noi, pomenindu-i spre sfârșitul Sfintei Liturghii, și pentru a retrăi bucuriile de pe vremea când era elev seminarist. A fost, a rămas și va continua această tradiție frumoasă, ca absolvenții de Seminar să se întâlnească la 10 ani, la 20 de ani, la 30 de ani, atâta vreme cât Dumnezeu îi ține în viață, pentru a reînnoda legăturile frățești din timpul Seminarului, când s-au aflat cu toții împreună, sub îndrumarea profesorilor, dar mai ales sub călăuzirea Preasfântului Duh”, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Cu această ocazie, Pr. Manea Cristișor și Arhid. Mihalache Tudor, venerabilii profesori pensionari și foști directori ai instituției de învățământ teologic buzoiene, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, fostul lor elev, „Crucea Sfântului Apostol Andrei”, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Dunării de Jos.

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Ciprian, ați avut bunătatea și amabilitatea să stăruiți ca să fim astăzi împreună. Iată cât este de bine și cât este de frumos ca să fie frații împreună! Indiferent de vârstă, de ranguri și de rosturi în viața trecătoare, chiar și a Bisericii, în Dumnezeiasca Liturghie, toți suntem frați, sub protia Arhiereului Cel veșnic, păzitorul sufletelor și al trupurilor noastre, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a afirmat Chiriarhul Dunării de Jos.

Întâlnirea a continuat cu un curs festiv, care a fost ținut în noua clădire a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”. Momentul a fost unul emoționant, întrucât dirigintele de odinioară, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în prezența celorlalți profesori, a strigat catalogul, iar foștii elevi au depănat amintiri și au evocat realizările lor pe plan personal și profesional.