Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la Buzău, respectiv duminică, 3 noiembrie 2019, la Focșani, conferința „România. Jertfă și memorie”, susținută de Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea și de scriitorul Mihai Gheorghiu. Cu această ocazie a avut loc și vernisajul unei expoziții de excepție cu chipurile mărturisitorilor români care au pătimit în temnițele comuniste, realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan.

La eveniment au participat sute de buzoieni și vrânceni – preoți, profesori, tineri, precum și membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe.

Părinții Sofian Boghiu, Iustin Pârvu, Dumitru Stăniloae, Adrian Făgețeanu, Paisie Olaru și gânditorii Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide sunt doar unele dintre chipurile exprimate grafic de Aida Șușter-Boțan, într-un omagiu tulburător, prin expresia lui artistică, adus jertfei lor inegalabile.

Istoricul Gheorghe Median descria astfel chipurile realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan: „sunt portretele unor personalități despre care am citit, despre care am vorbit și se vorbește, dar din păcate mult prea puțin față de ceea ce au făcut pentru credința ortodoxă și pentru neamul românesc. Închiși în închisorile mai atroce decât ni se spune nouă, mai dure decât au lăsat să scrie istoricii care au făcut istoria recentă României, cei care au fost acolo au fost amenințați cu moartea, cu distrugerea lentă, cu închisori care au durat 2 sau 4 ani, cu reîncarcerări care au durat alți ani, cu scoaterea din câmpul muncii, din activitățile pe care știau să le facă, cu distrugerea lentă a personalității lor”.

Expoziția este itinerantă, având loc, de-a lungul timpului, în mai multe locuri din țară: Muzeul Mitropolitan din Iași, Muzeul Mănăstirii Antim din București, alte galerii de artă din București, Muzeul Etnografic din Botoșani și Muzeul de Istorie din Suceava.

Aida Șușter-Boțan a mărturisit că scopul expoziției sale este acela de a aduce în memoria generației actuale personalitățile mărturisitorilor, pentru că „cine nu își cunoaște istoria, va trăi drama repetării ei”.

În cadrul conferinței, scriitorul Mihai Gheorghiu a spus despre mărturisitorii din temnițele comuniste că „reprezintă o galerie impresionantă care se opune definiției impuse astăzi despre poporul român, că ar fi un popor care nu știe să trăiască, nu știe să moară. Ei vin și dau mărturie că nu este așa, subliniind, totodată, că „adevărul și libertatea întru Hristos trebuie apărate nu numai în conjuncturi speciale, tragice, ci trebuie apărate zi de zi”.

Părintele Gheorghe Holbea a evocat personalitatea fiecăruia dintre mărturisitorii ale căror chipuri au fost expuse publicului, accentuând jertfa de care au dat dovadă și minunile pe care fiecare dintre ei le-a trăit în închisoare.

Ana Săcrieru – președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a explicat că „aceste modele ne definesc sub aspectul identității creștine și al tăriei cu care ne apărăm valorile și le transmitem mai departe generației viitoare. Pentru că vom da socoteală despre cât și cum am transmis generației următoare adevărul despre jertfa lor. România nu este doar jertfa lor, ci este și memoria noastră despre jertfa lor”.

Prezent la evenimentul din Focșani, Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a felicitat organizatorii și a subliniat importanța transmiterii către generația tânără a adevărului istoric despre mărturisitorii din temnițele comuniste.

Asociația Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei organizează acest tip de manifestări în virtutea scopului statutar, și anume implicarea femeilor de credință creștină ortodoxă în renașterea spirituală a poporului român și deșteptarea spiritului misionar creștin-ortodox.