Mănăstirea Brazi din județul Vrancea și-a sărbătorit, vineri, 22 septembrie 2017, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei. Peste 2000 de credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori, în altarul de vară al așezământului monahal.

Sărbătoarea Sfântului Teodosie, unul dintre ocrotitorii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a început, joi seară, 21 septembrie 2017, cu slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, locaș ce adăpostește un fragment din sfintele sale moaște.

La Mănăstirea vrânceană Brazi, vineri dimineață, în ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, racla cu cinstitele sale moaște a fost așezată spre închinare în baldachinul din apropierea altarului de vară. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Arhim. Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Eparhie, Pr. Petrică-Gabriel Roșu – directorul Serviciului Colportaj, Pr. Vasile Dabija – protoiereu al Protopopiatului Panciu, Pr. Eduard-Daniel Bran – protoiereu al Protopopiatului Focșani I, și Pr. Oscar Frunză – protoiereu al Protopopiatului Focșani II.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre sfinții pe care i-a odrăslit, de-a lungul anilor, zona Curburii Carpaților: „Pământul acesta a rodit sfinți cuvioși sau martiri, pentru că Munții Vrancei și Munții Buzăului au adăpostit, de-a lungul timpului, pe acei credincioși dornici de isihie, de rugăciune și de comuniune cu Dumnezeu și cu prietenii Săi, sfinții. În locurile de sihăstrie în care s-au retras, au intensificat rugăciunea, dar nu atât pentru ei, cât pentru oamenii din lume. Ei nu s-au izolat ca să trăiască o viață egoistă, ci, dimpotrivă, în sihăstrie, s-au rugat mai intens, au intrat cu mai multă putere în comuniune cu sfinții și i-au purtat în rugăciunile, în mintea și în sufletele lor pe cei pe care i-au părăsit. Unul dintre acei sihaștri care, din tinerețe, s-a îndreptat spre locurile de singurătate ale Munților Vrancei a fost Sfântul Teodosie, pe care îl cinstim astăzi”. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a prezentat viața sfântului, care „a fost un om smerit, un rugător, un isihast, dar, în același timp, și un om al dreptății. I-a mustrat pe cei care făceau nedreptate oamenilor din acea vreme și, prin aceasta, și-a asumat cu mult curaj purtarea crucii personale”, a spus ierarhul locului.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului mănăstiresc, trecuți la Domnul. Cântările liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat o casă de prăznuire construită, în incinta Mănăstirii Brazi, de obștea de monahii, în frunte cu maica stareță Eusebia Tașcă.