În ziua praznicului Sfintei Treimi, luni, 21 iunie 2021, credincioșii Parohiei buzoiene Cernătești au trăit momente de mare bucurie duhovnicească, întrucât au fost vizitați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Soborul slujitorilor a fost format din șase preoți și doi diaconi: pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare, pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Constantin Ene – Parohia „Sfântul Nicolae” din municipiul Buzău, pr. Costin-Teofil Popa-Mereu – Parohia Potoceni, pr. Costin Drăgan – parohul comunității din Cernătești, și fostul paroh, pr. Aurel Toader.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre dogma Sfintei Treimi, subliniind că Tatăl este Izvorul Dumnezeirii și este nenăscut, Fiul S-a născut din veci din Tatăl și L-a trimis în lume pe Duhul, iar Duhul Sfânt este Cel Care purcede sau izvorăște din Tatăl și Se odihnește în Fiul.

„Așa explică Sfinții Părinți ai Bisericii această perihoreză sau întrepătrundere a însușirilor divine între cele trei Persoane ale Preasfintei Treimi, prin care se arată atât unitatea de ființă a Dumnezeirii, cât și distincția Persoanelor. Deși fiecare dintre Ele deține, în întregime, ființa dumnezeiască, Persoanele divine sunt, totuși, distincte: Tatăl este Creatorul, Fiul este Mântuitorul sau Izbăvitorul, iar Duhul Sfânt este Sfințitorul sau Cel Care desăvârșește lucrarea de mântuire realizată de Fiul. De aceea, Mântuitorul le-a spus Apostolilor Săi: «Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea, am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă» (Ioan 16, 13-15), a menționat Arhipăstorul locului.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mai precizat că Tatălui I se atribuie calitatea de Creator al lumii văzute și nevăzute, deși, la actul creației, au participat și celelalte două Persoane ale Sfintei Treimi.

„Tatăl a creat lumea prin Fiul Său ‒ numit Logos sau Cuvântul lui Dumnezeu ‒ și cu participarea Sfântului Duh, Care «Se purta pe deasupra apelor» (Facerea 1, 2). Odată cu Întruparea Fiului în lume, prin Nașterea Sa ca Om din Pururea Fecioara Maria, opera de mântuire, de izbăvire sau de salvare a neamului omenesc din stăpânirea celui rău a fost încredințată de Dumnezeu-Tatăl Fiului Său, Cel Unul-Născut (Ioan 1, 18). Aceasta nu înseamnă că, la lucrarea de mântuire a lumii, nu au participat Tatăl și Duhul Sfânt, deoarece ‒ spune Mântuitorul Hristos – cele trei Persoane divine sunt una într-alta: «După cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine» (Ioan 17, 21). Iar Duhul Sfânt, Care a fost totdeauna prezent în istoria creației, acum, lucrează, în chip deplin, asupra oamenilor și a creației întregi, cu toții aflându-ne sub adumbrirea sau ocrotirea Sa directă”, a explicat Chiriarhul.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Biserica Parohiei Cernătești a fost ridicată din temelie între anii 1955-1958. Lăcașul de cult a fost resfințit în data de 20 iunie 2005, în urma efectuării unor lucrări de restaurare a picturii bisericii.