Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Buzău și-a sărbătorit joi, 25 mai 2023, hramul principal, închinat praznicului Înălțării Domnului. Sute de credincioși din oraș, dar și din alte zone ale țării au participat la slujbele săvârșite de trei ierarhi.
Sărbătoarea a început miercuri seară, 24 mai, când Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Din soborul de doisprezece preoți și patru diaconi au făcut parte consilieri eparhiali, protoierii celor patru protopopiate buzoiene, ieromonahi și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”.
În cuvântul rostit la finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Macarie a spus că Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a înălțat la ceruri pentru a desăvârși Învierea, pentru ca și noi să devenim fii ai Tatălui Său, deschizându-ne porțile Raiului.
„Hristos ne arată că avem o patrie cerească și că destinația noastră finală este cerul. Mântuitorul ne învață astăzi să privim neîncetat la cer, însă, pentru a ne ridica ochii spre cer, asemenea ucenicilor care L-au văzut cum Se înalță în albastrul tăriei, trebuie să pogorâm ochii mai întâi spre cei de lângă noi, care sunt în necazuri, strâmtorări și dureri, spre semenul nostru aflat în nevoi. Așadar, avem o patrie aici, pe pământ – una trecătoare –, dar avem și o patrie veșnică în cer. Tocmai de aceea, la acest praznic îi cinstim și pe eroii neamului nostru, care au murit în picioare, pentru că aveau de apărat o Biserică, o țară și un neam. Ei au avut coloană vertebrală, au fost drepți, învățându-ne și pe noi să fim asemenea lor”, a subliniat Episcopul Europei de Nord.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie. Împreună cu cei trei arhierei au slujit pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri de la Centrul Eparhial, protoiereii celor trei protopopiate vrâncene și alți clerici invitați.
Predica a fost rostită de Chiriarhul Alba Iuliei, care a reliefat semnificațiile praznicului Înălțării Domnului.
„Sfinții Evangheliști relatează faptul că, în timp ce Hristos Se înălța spre slăvi, Apostolii aveau privirile ațintite în sus: acolo era inima lor, acolo era comoara lor, acolo sunt tronul lui Dumnezeu și Raiul, patria cerească, spre care își îndreaptă creștinii veacurilor rugăciunile și speranțele lor. Apostolii s-au întors cu bucurie la Ierusalim, încredințați de dumnezeirea lui Hristos și mângâiați de promisiunea trimiterii Duhului Sfânt. Prin înălțarea Sa la ceruri, Hristos Și-a reluat slava pe care o avea la tronul Dumnezeirii întreit strălucitoare mai înainte de a fi lumea. El S-a dus în ceruri ca să mijlocească pentru noi, să ni-L trimită pe Duhul Sfânt și să ne pregătească loc de fericire veșnică în casa Tatălui. Mare bucurie avem noi, creștinii, știind că Biruitorul etern al diavolului și al morții ne așteaptă în ceruri, acasă”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.
Părintele Arhiepiscop Ciprian a mulțumit ierarhilor oaspeți pentru participarea la hramul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, oferindu-le câte o icoană a Sfântului Mucenic Sava de la Buzău și medalia jubiliară dedicată Episcopului Dionisie Romano, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.