Schitul Săseni, metoc al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, și-a cinstit sâmbătă, 20 iulie 2024, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al schitului din comuna buzoiană Vernești. În continuare, slujitorii au oficiat un parastas pentru ctitorii lăcașului monastic, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul de clerici s-au aflat: arhim. Calinic Marti, egumenul Schitului Săseni, protos. Macarie Gherghe, egumenul Schitului Ciobănoaia, protos. Eftimie Burghiu, starețul Mănăstirii Bradu, ierom. Sofronie Nechita, starețul Mănăstirii Mușinoaiele, pr. Dan Necula, pr. Costin-Constantin Drăgan și pr. Paul-Constantin Avram, consilieri eparhiali, pr. George Oprea, inspector eparhial, pr. Romeo Ene, slujitor la Parohia „Sfântul Dumitru” din Buzău, pr. Iulian-Cătălin Ioniță, paroh al Parohiei Valea Teancului – Zorești, pr. Ionuț Nedelcu, paroh al Parohiei Vernești II, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

Predica a fost rostită de protos. Veniamin Anghel, care a vorbit despre cinstirea Sfântului Ilie în această zi și despre exemplul de credință, ascultare și smerenie dat de acest mare profet al Vechiului Testament.

„Sărbătoarea Sfântului Ilie este o zi a bucuriei, deoarece proorocul a fost ridicat cu trupul la cer și nu există o zi a morții sale fizice. Abia în veacul al IX-lea d.Hr., împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul (867-886), care Îi ceruse lui Dumnezeu un semn înaintea unei lupte importante, primește răspuns de la Dumnezeu prin Sfântul Prooroc Ilie și, în urma bătăliei câștigate, ridică în cinstea sfântului o biserică, târnosită la data de 20 iulie. Momentul acesta istoric și altele asemenea ne-au rămas ca unele de aducere aminte de a ne ruga sfinților, care sunt vii și ei, reflexii ale ceea ce a spus Ilie Tesviteanul despre Dumnezeu Însuși, că este viu (III Regi 17, 1; 18, 15). Viața Sfântului Ilie nu a fost ușoară, dar a fost una duhovnicească, presărată atât cu bucurii, cât și cu necazuri. Să ținem minte exemplul de smerenie al lui Dumnezeu, dovedit prin smerenia lui Ilie; smerindu-ne noi, Se va smeri și Dumnezeu față de noi, iar dacă nu ne smerim noi, nu Se va smeri nici Dumnezeu pentru noi”, a menționat părintele exarh.

Cu această ocazie, arhim. Calinic Marti, egumenul Schitului Săseni, a mulțumit părinților împreună-slujitori și credincioșilor pentru participarea, în număr mare, la sărbătoarea hramului metocului eparhial situat în dealurile Zoreștiului.