Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul” din Buzău a găzduit joi, 23 ianuarie 2020, ședința anuală a Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clerului și salariaților bisericești din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. La întâlnire a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Alături de Ierarhul locului s-au aflat: președintele CAR, Pr. Gheorghe Sava-Popa, reprezentanții Centrului Eparhial, ai celor șapte protoierii din județele Buzău și Vrancea și ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”.

Ordinea de zi a cuprins prezentarea dării de seamă pe anul 2019 și aprobarea bugetului pentru acest an, făcându-se, totodată, și câteva propuneri de îmbunătățire a sistemului de ajutorare.

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, casele de ajutor reciproc ale clerului și salariaților bisericești din eparhii au ca scop acordarea de împrumuturi și ajutoare membrilor lor, la cererea acestora, iar activitatea lor se va desfășura potrivit propriului regulament.

Casa de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei are, în prezent, un număr de 1489 de membri activi, care, în situații speciale (deces, îmbolnăvire și naștere de copii), beneficiază de sprijin financiar gratuit. Astfel, pe parcursul anului trecut, au fost acordate 11 ajutoare de deces, în valoare de 39.000 lei, 36 de ajutoare în cazuri de boală, în valoare de 21.600 lei, și 37 de ajutoare pentru nou-născuți, în valoare de 22.200 lei. În total, pentru cazurile sociale, s-a cheltuit suma de 82.800 lei.