În ziua de 28 septembrie 2013, o echipă de voluntari ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău s-a alăturat miilor de echipe din întreaga ţară, participante la campania „Let’s Do It, Romania!”, în dorinţa sinceră de a face curăţenie generală în comunităţile din care provin.
Astfel, 20 de elevi înscrişi într-un proiect şcolar european ce are ca temă voluntariatul, „Living Together, Helping Each Other”, au participat alături de doi profesori de-ai lor la acţiunea de curăţenie generală a României, sub egida campaniei unei adevărate mişcări sociale, ce a cuprins peste 8000000 de persoane din peste 85 de ţări din întreaga lume.
Echipaţi cu saci şi mănuşi, unelte de curăţat şi de pregătit terenul, voluntarii au curăţat responsabil împrejurimile Schitului „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din comuna Berca, judeţul Buzău, o zona de râpi, plină de copaci şi ratinis, în care sătenii au aruncat de-a lungul timpului deşeuri de plastic şi din metal. Maica stareţă şi viceprimarul localităţii s-au bucurat de iniţiativa şi ajutorul seminariştilor, care au epuizat toţi sacii care li s-au pus la dispoziţie şi i-au depozitat în locul prestabilit.
Prin această iniţiativă, dorim să înrâurim asupra elevilor noştri responsabilitatea pentru mediul în care trăiesc, grija faţă de natură, conştientizarea sacralităţii acesteia, dezvoltarea simţului civic, dar şi a competenţelor în diverse tipuri de acţiuni pe care trebuie să le aibă un voluntar. Tineri şi bătrâni, toţi suntem datori să învăţăm şi să mărturisim prin educaţie şi acţiuni comunitare că natura este darul lui Dumnezeu încredinţat oamenilor, că trebuie protejată şi cinstită ca mediu în care sacralitatea vieţii prevalează „calităţii” şi consumismului din societatea postmodernă.
Seminarul buzoian se înscrie astfel responsabil în una dintre cele mai mari şi coerente iniţiative de voluntariat din ţara noastră, „Let’s Do It Romania”, la rândul ei parte din campania internaţională anuală „Let’s Do It World!”, în care ţările înscrise aleg o zi în care să mobilizeze voluntari pentru a face curăţenie generală în zonele critice identificate.

 

Pr. prof. Cristian Marius Dima
Consilier educativ
Seminarul Teologic Ortodox „Episcopul Chesarie” Buzău, România