Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău a obţinut premiul I la faza judeţeană a Concursului Naţional „Made for Europe“ 2015. Evenimentul a fost organizat, vineri, 13 martie 2015, la Palatul Copiilor, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău.

Elevul Dragoş Păle, din clasa a XI-a, a prezentat Campania de conştientizare a importanţei donării de sânge „Donează sânge, donează vieţi!“, realizată în mai anul trecut, în limbile engleză şi franceză, în Piaţa Dacia, de către elevii seminarişti, în  cooperare cu colegi din şase licee europene partenere. Produsul a obţinut cel mai bun punctaj din partea tuturor membrilor juriului, adjudecând, pentru a doua oară, premiul I, pentru bicentenarul Seminar Teologic – cea mai nouă „Şcoală europeană“ din judeţul Buzău. Acesta s-a calificat astfel la faza naţională a cunoscutei competiţii organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care va avea loc în luna aprilie, la Arad, reunind cele mai valoroase produse de proiect din toate judeţele, realizate de elevii români implicaţi în proiectele europene din anul şcolar anterior.

Campania s-a constituit ca unul din produsele comune, realizate în cadrul proiectului multilateral Comenius „Living Together, Helping Each Other“ – proiect finanţat de Comisia Europeană, prin Programul de învăţare pe toată durata vieţii – în care cel mai vechi liceu buzoian a fost instituţie parteneră, în perioada septembrie 2012 – iulie 2014.

„Purtător de cuvânt al unei delegaţii de voluntari a Seminarului buzoian, pe fondul unui film de prezentare a campaniei bilingve, cu ajutorul unor pliante promoţionale, elevul nostru a vorbit despre impactul acestui produs comun al unui proiect european asupra culturii organizaţionale a şcolii, asupra comunităţii locale, dar şi despre transferabilitatea, sustenabilitatea şi caracterul valorizator al acestei iniţiative de responsabilizare socială la nivelul câmpului educaţional cu dimensiunea europeană măsurabilă“, a precizat Pr. Prof. Cristian Marius Dima – coordonator de programe şi proiecte educaţionale europene la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău.

De asemenea, părintele profesor a adăugat: „Ne

exprimăm convingerea că produsele pe care le realizăm în proiectele noastre europene diversificăfuncţiile şcolii – care devine centru de resurse pentru toţi beneficiarii – şi câmpul de interes al elevilor, dezvoltă competenţe cheie şi perspective europene, inovează demersul didactic cross-curricular şi transformă procesul educaţional – din uniform şi competiţional, în individualizat şi participativ, spre consolidarea identităţii învăţământului teologic preuniversitar“.