Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei vă invită duminică, 2 februarie 2020, ora 16:00, la o Șezătoare culturală despre ia vrâncenească, ce va avea loc în Parohia „Înălțarea Domnului” din cartierul Sud al municipiului Focșani. Invitatul evenimentului este etnograful Ion Cherciu, cercetător științific în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.

Manifestarea este realizată în parteneriat cu Șezătoarea București și cu Asociația „Platforma civică Împreună”, având drept scop promovarea activității Șezătorilor vrâncene prin reliefarea rolului important al păstrării motivelor vechi din ia vrâncenească, prin transmiterea întocmai a acestora, dar și prin sprijinirea doamnelor pasionate de această activitate cu pânză de calitate și fire folosite în mod specific în Vrancea arhaică.

În acest sens, este de menționat că, în Vrancea, există deja Șezători la Focșani, Vidra și Jitia, în cadrul cărora membrele acestora și-au cusut singure splendide ii cu modele vechi românești.

Evenimentul se va repeta în Buzău și Râmnicu Sărat, cu specificul iei locale.