Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 14 mai 2023, biserica cea nouă a Parohiei vrâncene Anghelești, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, care a fost ridicată din temelie între anii 2012-2023, prin strădania preotului paroh Georgian Gugeanu și cu sprijinul enoriașilor.

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), credincioșii Parohiei Anghelești din județul Vrancea au participat la slujba de târnosire a noii lor biserici și, potrivit tradiției, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat. Lăcașul de rugăciune a fost sfințit prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a Altarului a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin.

După rânduiala de sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, printre care s-a numărat și pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

La final, părintele paroh Georgian Gugeanu a primit rangul onorific de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru efortul depus la construirea și înfrumusețarea sfântului lăcaș.

Tot în această zi, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a luat parte la ceremonia militară și religioasă dedicată Centenarului Eroului Necunoscut, care a avut loc la Mausoleul Eroilor din Mărășești. După intonarea imnului național, dl Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, a prezentat semnificația evenimentului, apoi dl Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, și dl Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, au dezvelit o placă memorială. Chiriarhul locului a binecuvântat placa comemorativă și urna cu zece săculeți încărcați cu pământ preluat din mormintele care au adăpostit trupurile a zece soldați din rândul cărora a fost ales Eroul Necunoscut, apoi a oficiat o slujbă de pomenire a celor ce și-au dat viața pentru credință, neam și țară. Ulterior, urna cu pământul sfințit a fost transportată la București, pentru a fi depusă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat placa memorială așezată pe peretele bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mărășești, lăcașul de cult în care s-a desfășurat ceremonia alegerii Eroului Necunoscut pe 14 mai 1923, după aceea a săvârșit un parastas pentru eroii neamului.