În ziua de 4 mai 2023, în baza parteneriatului educațional Pas cu pas spre viața de creștin, încheiat între Școala Gimnazială Milcovul și parohiile Milcovul I, Milcovul II și Lămotești, păstorite de preoții Hanganu Emanuel, Maria-Panaite Ștefan-Dode și Olteanu Robert-Laurențiu, cu sprijinul Protoieriei Focșani II, reprezentată de părintele protoiereu Oscar Frunză, care și-a adus un aport deosebit în derularea acestei activități, am pornit în pelerinaj spre Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cu multă evlavie și cu dorința de a potoli setea de cunoaștere a elevilor școlii noastre. De aceea, ne-am desprins câteva ore de tot ceea ce înseamnă tehnică și modernitate, pentru a ne împărtăși din izvorul nesecat al istoriei culturii religioase.

În drumul nostru, am poposit câteva minute la Mănăstirea Podul Bulgarului, unde am fost întâmpinați de stareța așezământului monahal, stavrofora Ecaterina Taman, și de pr. Gheorghe Bivolaru, care ne-au detaliat câteva date din monografia mănăstirii.

Pregătiți duhovnicește, ne-am continuat drumul spre Centrul Eparhial din municipiul Buzău, cu dorința de a vizita Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Bisericesc Eparhial, locuri care ne-au oferit o vastă lecție de istorie, artă și cultură religioasă buzoiană, prezentată de către doamnele muzeografe.

Mai departe, ne-am îndreptat către noua Catedrală Arhiepiscopală ,,Înălțarea Domnului”, unde s-a scris o altă pagină de istorie și credință din viața Eparhiei. Nu a putut trece neobservată  măreața Catedrală „Sfântul Mucenic Sava”, care ne amintește de martiriul Sfântului Sava, al cărui monument se poate observa pe malul apei Buzăului.

În continuarea pelerinajului nostru, am mers spre Tabăra de sculptură Măgura și Mănăstirea Ciolanu, unde ne-am închinat și rugat cu evlavie în sfânta biserică. Lăsând în urmă această oază de viață duhovnicească, încărcată de istorie, și pe călugării întru ascultarea și rânduiala lor, în freamătul pădurii, ne-am despărțit cu părere de rău, îndreptându-ne spre Mănăstirea Rătești. Ajunși aici, ne-a întâmpinat o priveliște tristă a vechii mănăstiri, care cuprinde o istorie destul de zbuciumată.

Timpul nu a fost atât de generos ca să putem poposi mai multă vreme și ne-am îndreptat spre Vulcanii noroioși, monument al naturii, unde elevii au primit o adevărată lecție de geografie. Mult mai bogați din punct de vedere religios și cultural, ne-am oprit câteva momente și la Schitul Berca.

Cugetând la frumusețea acestor așezări monahale de pe Valea Buzăului, ce se află înșirate ca o adevărată salbă de oaze duhovnicești la Curbura Carpaților, de la care se poate adăpa fiecare creștin, putem concluziona faptul că acest pelerinaj a constituit o piatră de zidire duhovnicească pentru elevii școlii noastre, de formare a lor ca buni creștini, spre bucuria părinților și folosul țării. Educația religioasă a elevilor trebuie să fie continuată în cadrul orelor de religie, dar și în cadrul activităților extracurriculare de acest fel.

Prof. Daniela Trușcă

Directorul Școlii Gimnaziale Milcovul