Biserica Parohiei Valea Salciei din Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost sfințită duminică, 8 mai 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Construit între anii 1847-1851, lăcașul de închinare a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, în perioada 2020-2022, prin osteneala preotului paroh Vasile Cazacu, ajutat de enoriași.

Rânduiala de târnosire a bisericii la exterior și în interior, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, stropirea cu aghiasmă, așezarea de sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese din altar și pecetluirea acesteia, a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Chiriarhul locului, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi. La final, s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În predica adresată celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat că Duminica a 3-a după Sfintele Paști este dedicată femeilor mironosițe, precum și tuturor femeilor creștine responsabile.

„Asemenea femeilor mironosițe sau purtătoare de mir se cuvine să fim toți creștinii, aducându-I Mântuitorului Hristos mireasma faptelor bune, prin care putem revărsa lumină în viața celor din jurul nostru. Astăzi, le cinstim pe toate femeile creștine responsabile, care au rămas devotate Bisericii și pe care le vedem trudind în fiecare lăcaș de cult din orice parohie. Am convingerea că, în fiecare comunitate creștină, oricât de mică ar fi, există cel puțin trei credincioase atașate de Biserică, răspunzând la chemarea preotului și îndeplinind lucrare de mironosițe. Le felicit pe toate aceste femei creștine și le îndemn să fie purtătoare de lumină în primul rând către familiile lor și apoi către toți credincioșii din parohii”, a subliniat Ierarhul.

Pentru munca depusă la înnoirea bisericii, preotul paroh Vasile Cazacu a fost hirotesit iconom. De asemenea, fostul primar al comunei Valea Salciei, Marian Mușat, a primit o icoană și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă.