Duminică, 29 aprilie 2018, biserica Parohiei Păltiniș, județul Buzău, a fost sfințită. Slujba de târnosire a lăcașului de cult cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Nașterea Maicii Domnului” a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Pr. Paul Gavrilă – protoiereu al Protopopiatului Pătârlagele, Pr. Florentin Duca – protoiereu al Protopopiatului Buzău II, Pr. Georgian Sandu – parohul bisericii din Păltiniș, precum și alți clerici invitați. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ștefan Tănasă, pe seama capelei „Sfântul Ierarh Meletie” din municipiul Buzău.

Pornind de la fragmentul evanghelic al Duminicii a 4-a după Paști, care ne-a înfățișat minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda (cf. Ioan 5, 1-15), Înaltpreasfinția Sa a spus, în cuvântul de învățătură, că este foarte important „să nu-ți pierzi nădejdea, indiferent de greutățile și necazurile prin care treci, fie și o suferință de o viață. […] Paraliticul devine pentru toți un dascăl al așteptării, al răbdării, al credinței și al speranței”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Biserica din localitatea Păltiniș a fost construită între anii 1871-1877. Prin strădania actualului paroh și cu sprijinul enoriașilor, în perioada 2013-2018, lăcașul de rugăciune a fost consolidat și renovat la interior și exterior, fiind dotat cu obiectele liturgice necesare.