Obştea Schitului Dealul Sării din judeţul Vrancea a trăit, sâmbătă, 17 octombrie 2015, un moment de mare bucurie duhovnicească. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit paraclisul aşezământului monahal, închinat Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, după ce, în vara acestui an, a târnosit şi biserica mare, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Slujba de sfinţire a locaşului de cult a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti şi a parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii mutaţi la Domnul, pe un podium special amenajat în incinta schitului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a precizat că „o biserică sfinţită este o nouă poartă sau fereastră deschisă spre cer. Sfinţii Părinţi o numesc «tindă sau pridvor al raiului». Cel care intră în locaşul de cult, se roagă Maicii Domnului, sfinţilor, participă la Sfânta Liturghie cu evlavie, cu credinţă şi cu o stare sufletească liniştită, întru ascultare faţă de Biserică, acela poate pregusta, încă de aici, bucuria şi fericirea Împărăţiei lui Dumnezeu de dincolo. De aceea, Mântuitorul Hristos a spus că «Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru» (Luca 17, 21), dacă veţi şti să vă curăţiţi sufletul şi inima de cugete viclene şi de tot ceea ce poate întina fiinţa umană, dacă veţi dobândi virtuţile creştine şi vă veţi închina cu credinţă Dumnezeului Celui adevărat. Aşadar, este posibilă pregustarea fericirii din Împărăţia lui Dumnezeu, în biserica cea sfinţită, care este un simbol, o prefigurare a acestei împărăţii către care tindem cu toţii“, a arătat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.
Potrivit tradiţiei, credincioşii prezenţi în număr mare la sfintele slujbe – bărbaţi, femei şi copii – au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar şi să se închine.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a prezentat pe ieromonahul Veniamin Anghel, noul preot slujitor de la Schitul Dealul Sării.
Aşezământul monahal a fost înfiinţat în anul 2008 şi numără 5 vieţuitori: un rasofor, trei monahi şi un ieromonah.
Paraclisul a fost construit din temelie între anii 2012-2014, prin contribuţia credincioşilor din împrejurimi şi sub atenta supraveghere a părintelui protosinghel Macarie Beşliu. Locaşul de rugăciune a fost împodobit cu pictură în tehnica „frescă“, fiind dotat cu mobilier şi cu obiectele de cult necesare.