Parohia buzoiană Vâlcelele a îmbrăcat, duminică, 25 ianuarie 2015, haine de sărbătoare. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a binecuvântat noua catapeteasmă şi icoanele bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitate. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa unui mare număr de credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că Zaheu vameşul este un model de pocăinţă pentru toţi creştinii.

„Din Evanghelia pe care aţi ascultat-o, vedeţi că iniţiativa de a-L cunoaşte, de a-L întâlni pe Mântuitorul Iisus Hristos i-a aparţinut lui Zaheu. Dumnezeu a simţit dorinţa sa şi a venit şi El întru întâmpinare, prin faptul că i-a zis pe nume, l-a îndemnat să coboare şi să-L primească în casa lui. Nu a aşteptat ca Zaheu să-L invite, ci Mântuitorul S-a autoinvitat în casa lui, ştiind că va fi capabil să se pocăiască, să se îndrepte şi, apoi, Dumnezeu să-l mântuiască, iar pe noi să ne înveţe că, într-adevăr, îndreptarea, ridicarea din păcat, pocăinţa sunt posibile. Zaheu reprezintă pentru toţi, alături de mulţi alţi oameni care s-au pocăit, s-au îndreptat şi s-au sfinţit, un prototip al pocăinţei, un exemplu pe care Mântuitorul Hristos ni l-a dat peste veacuri, ca să medităm şi noi la starea noastră duhovnicească, întrucât suntem cuprinşi de multe păcate şi avem nevoie de îndreptare“, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Locaşul de cult a fost ridicat în anul 1854. De-a lungul timpului, s-au realizat ample lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare a bisericii.

Pentru activitatea desfăşurată în cei 28 de ani de când slujeşte în această comunitate, preotul paroh Neculai Munteanu a primit rangul de sachelar.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a sfinţit şi capela mortuară din vecinătatea bisericii parohiale.