Sfinții isihaști – teologi ai rugăciunii și ai luminii dumnezeiești s-a intitulat simpozionul de teologie și spiritualitate organizat luni, 14 noiembrie 2022, de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural și comunicații media, în contextul Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial Buzău, cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat în Aula Brâncovenească a Palatului Arhiepiscopal din Buzău și au fost prezidate de Chiriarhul locului, care a rostit, în deschidere, un cuvânt despre importanța organizării unui astfel de eveniment, explicând că celor trei sfinți isihaști comemorați în cursul acestui an se adaugă și Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Buzăului și Vrancei, promotor al reînnoirii isihaste din secolul al XVIII-lea de pe teritoriul țării noastre.

Prelegerile prezentate în cadrul simpozionului au fost alcătuite de profesori de teologie și alți oameni de cultură, după cum urmează: Isihasmul. O introducere (pr. prof. dr. Marius-Daniel Ciobotă – Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău); Catehezele Sfântului Simeon Noul Teolog: context, istoric, conținut și actualitate (pr. conf. univ. dr. Vasile Crețu – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București); Gnoseologia teologică a Sfântului Grigorie Palama și rolul ei esențial în controversa palamită (pr. asist. univ. dr. Alexandru-Atanase Barna – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București); Sfântul Vasile de la Poiana Mărului: rolul rugăciunii minții în viața creștinului (pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București); Scriptoriul de la Mănăstirea Poiana Mărului și prezența manuscriselor de temă isihastă la Schitul Vrancei (dr. Ion Cherciu – cercetător științific); Înnoirea isihastă din secolul al XVIII-lea sau neoisihasmul paisian (arhim. dr. Dumitru Cobzaru – exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului).

La eveniment au participat vicarul administrativ eparhial, pr. Marian Gegea, consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial, părinții protoierei, reprezentanți ai inspectoratelor școlare din județele Buzău și Vrancea, clerici, monahi și monahii, cadre didactice de la Seminarul Teologic buzoian și profesori de religie.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe cei care au susținut prelegerile și i-a îndemnat pe participanți să intensifice rugăciunea în viața lor: „Sfinții Părinți ai Bisericii au spus despre rugăciune că este respirația sufletului sau plugăria sufletului, pe care îndrăznesc să o cataloghez drept cea mai grea lucrare a creștinului. Îndemnul Sfântului Apostol Pavel de a ne ruga neîncetat se adresează nu doar monahilor din mănăstiri, ci tuturor celor care L-au acceptat pe Hristos Domnul ca pe Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru a noastră mântuire, așa cum mărturisim în Simbolul de credință”.

Toți cei prezenți la simpozion au primit câte o mapă personalizată pentru acest eveniment, conținând un pix, o icoană cu mai mulți sfinți isihaști, un calendar pentru anul 2023 și un exemplar al cărții Rugăciunea vameșului, scrisă de părintele arhimandrit Paulin Lecca și apărută recent la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.