Credincioșii Parohiei buzoiene Cochirleanca I au primit duminică, 13 noiembrie 2022, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, apoi a binecuvântat lucrările de renovare a clopotniței lăcașului de cult, efectuate în cursul acestui an.

Soborul slujitorilor a fost format din pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, pr. Mihăiță Stroe, protopop al Protoieriei Ploiești Sud, pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Sorin Posea, fostul paroh, pr. Gheorghe Ispas, precum și alți clerici invitați.

Pornind de la pericopa evanghelică a Duminicii a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv – Luca 10, 25-37), Înaltpreasfinția Sa a explicat, în omilia rostită, că samarineanul milostiv Îl simbolizează pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat, iar prin intermediul acestuia Domnul Hristos ne împărtășește tuturor, peste veacuri, un adevăr cu valoare soteriologică, și anume datoria omului de a-și iubi aproapele prin fapta cea bună.

„Dacă vrem să moștenim viața de veci, să avem parte de bucurie și fericire în Împărăția lui Dumnezeu, trebuie să procedăm asemenea samarineanului milostiv, care nu s-a limitat la exprimarea unui sentiment, ci a făcut milă cu cel căzut între tâlhari, adică a săvârșit o faptă bună. Cel ce rămâne numai la stadiul emoțional sau la exprimarea, prin cuvânt, a compasiunii, nu realizează mare lucru, din punctul de vedere al Evangheliei lui Hristos; trebuie negreșit să facă ceva concret, adică să convertească sentimentul respectiv în faptă”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Bogdan-Constantin Anghel a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Dragosloveni, Protoieria Focșani II, județul Vrancea.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere pentru lucrarea pastorală și edilitară, părintele paroh Sorin Posea a primit rangul onorific de sachelar.