În seara zilei de joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Denia celor 12 Evanghelii în Catedrala Unirii din municipiul Focșani, cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii”.

Ierarhul și slujitorii lăcașului de cult au citit, în cadrul slujbei, 12 pericope evanghelice, care ne înfățișează pătimirile, răstignirea și moartea pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos.

„Reflectând la semnificația ultimelor trei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, conștientizăm și mai mult faptul că viața noastră duhovnicească se desfășoară efectiv în jurul celor două evenimente cruciale din viața Mântuitorului Iisus Hristos, actualizate, an de an, în Vinerea Mare – cu pătimirile și moartea Sa pe Cruce – și Duminica Învierii, când Domnul Iisus ne-a arătat tuturor că El este biruitorul morții și al iadului. De aici înțelegem că nimeni nu se poate împărtăși de bucuria și Lumina Sfintei Sale Învieri, dacă nu trece mai întâi prin suferințele și durerile Crucii, pe care un creștin autentic trebuie să și le asume cu demnitate, onestitate și responsabilitate, în calitatea sa de ucenic al lui Hristos. Doar atunci când ne-am străduit să împlinim poruncile Sale, concentrate în porunca cea nouă a iubirii jertfelnice față de toți oamenii, inclusiv față de vrăjmași, bucuria noastră va fi totală și nu se va lua de la noi.

Prin urmare, scopul participării noastre la slujbele bisericești specifice Săptămânii Mari este acela de a conștientiza identitatea noastră de frați mai mici ai Mântuitorului Hristos, dobândită prin Taina Sfântului Botez, când ne-am răstignit împreună cu Hristos și am înviat împreună cu El. Așa cum Mântuitorul a răstignit pe lemnul Crucii păcatele întregii omeniri și le-a șters cu scump sângele Său, tot astfel trebuie să ne răstignim și noi păcatele pe crucea vieții personale. Să ne străduim să fim cât mai buni creștini, iubindu-ne unii pe alții și făcând fapte demne de numele lui Hristos, Cel ce, prin moartea și învierea Sa, ne-a dăruit tuturor viață veșnică”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit cu acest prilej.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei, dirijat de arhid. Daniel Dumitrică, a dat răspunsurile la strană.

Numeroși credincioși focșăneni au participat la Denia din Joia Mare, care este, de fapt, Utrenia zilei de vineri, închinându-se la Sfânta Cruce scoasă din Altar și așezată în mijlocul bisericii, potrivit rânduielii liturgice.