În Duminica a 3-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit în biserica din comuna buzoiană Lopătari, aflată sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Chiriarhul, împreună cu un sobor de șase preoți și patru diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire a eroilor din localitate. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Buzăului și Vrancei a subliniat că, la jumătatea călătoriei duhovnicești spre Înviere, Biserica ne îndeamnă să medităm la semnificația Crucii și la puterea ei vindecătoare.

„Sfânta Cruce este simbolul, prin excelență, al creștinismului și, totodată, un mijloc de mărturisire a dreptei credințe. Pe de altă parte, constituie și o armă duhovnicească eficientă împotriva vrăjmașului diavol, care se teme și fuge de ea ori de câte ori o vede, deoarece îi amintește de iubirea jertfelnică a Fiului lui Dumnezeu întrupat, Care, prin Cruce, a biruit moartea și puterile iadului. Noi, cei ce purtăm semnul acestei biruințe și suntem pecetluiți cu numele lui Hristos, dacă dorim să ne păstrăm calitate de fii ai Părintelui ceresc și de frați mai mici ai Fiului Său Cel iubit – calitate dobândită prin Taina Sfântului Botez –, trebuie să împlinim tot ceea ce ne-a învățat Mântuitorul în Sfânta Sa Evanghelie, luând aminte la faptul că Dumnezeu apreciază pe credincioșii adevărați, care nu se limitează doar la vorbe, ci întrupează cuvintele în fapte. Să înaintăm cu toții spre praznicul Învierii Domnului, întru smerenie și ascultare de Sfânta Sa Biserică, meditând la cât bine ne-a făcut nouă Domnul, prin jertfa Sa aducătoare de bucurie și lumină, pentru care vom cânta și noi încă o dată: «Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim»”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Ioan Junele a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Banița, cu hramul „Buna Vestire”, Protoieria Buzău II.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a sfințit monumentul eroilor ridicat în curtea bisericii Parohiei Lopătari. Cu această ocazie, Ierarhul i-a felicitat pe părintele paroh Alexandru Dieaconu și pe toți cei care au sprijinit înălțarea monumentului dedicat localnicilor căzuți la datorie în cele două războaie mondiale, dăruindu-i domnului Vasile Lefter, fostul primar al comunei, Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.