Credincioșii din localitatea buzoiană C.A. Rosetti au participat duminică, 18 noiembrie 2018, la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit fragmentul evanghelic din prima duminică a Postului Nașterii Domnului, care ne-a înfățișat Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (cf. Luca 12, 16-21). Ierarhul a subliniat că Sfânta Scriptură nu condamnă bogăția ca atare, ci starea de atașament a omului față de bunurile materiale.

„În istoria Bisericii în special și a umanității în general, au existat foarte mulți bogați care au știut să administreze bogăția cu înțelepciune, folosind-o și pentru ei și familiile lor, dar mai ales pentru ajutorarea celor din jur, a semenilor lipsiți de anumite bunuri. Sfinții Părinți spun că întotdeauna prisosul celui bogat constituie lipsa celui sărac. Prin urmare, se cuvine ca, din ceea ce am primit de la Dumnezeu, să împărțim și cu cei lipsiți, mai ales cu aceia care, din motive binecuvântate, nu pot să obțină mijloacele de trai necesare”, a menționat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Marius-Daniel Ciobotă – protoiereu al Protopopiatului Buzău II, Pr. Liviu Niță – paroh al Parohiei C.A. Rosetti, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul C.A. Rosetti a fost ridicată între anii 1912-1925. În urma avariilor suferite din cauza cutremurelor, sfântul lăcaș a trecut, de-al lungul timpului, prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. Prin eforturile actualului paroh și ale enoriașilor, în perioada 2006-2011, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă.