În Duminica a 30-a după Rusalii, 28 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei buzoiene Oreavu I, Protoieria Râmnicu Sărat. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitate, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.

În predica rostită, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evidențiat semnificațiile fragmentului evanghelic duminical (Luca 18, 18-27), precizând ceea ce îi lipsea dregătorului bogat pentru a dobândi viața veșnică, deși împlinise cu strictețe poruncile Legii Vechi.

„Domnul Hristos, apreciind dorința dregătorului de a face mai mult decât îi cerea Legea, a adăugat: «Încă una îți lipsește: Vinde toate câte ai și le împarte săracilor și vei avea comoară în ceruri; și vino de urmează Mie» (Luca 18, 22). La auzul unor astfel de cuvinte, ce i-au căzut ca plumbul peste mintea și inima sa înlănțuite de o patimă ascunsă, dregătorul a simțit o teribilă mâhnire în suflet, după care, fără să mai scoată vreun cuvânt, I-a întors spatele lui Iisus, ducându-se întru ale sale. De ce aplecat atât de întristat? Pentru că «era foarte bogat» (Luca 18, 23), explică Sfinții Evangheliști. Nu se așteptase nicio clipă ca Mântuitorul să-i ceară renunțarea la toate bogățiile pe care le moștenise sau le agonisise de-a lungul vieții. Dacă i-ar fi sugerat să împartă săracilor doar o parte din avuțiile sale, cu certitudine, I-ar fi acceptat sfatul, mai ales că, până atunci, săvârșise unele fapte de milostenie. Dar, ca să renunțe la tot, pentru a-L urma pe Iisus, în schimbul dobândirii unei comori, undeva, în ceruri, aceasta a fost mai presus de capacitatea lui de înțelegere, motiv pentru care s-a întors la casa sa, pentru a-și vedea mai departe de treburile cotidiene. Cu acel prilej, Domnul Hristos a rostit, în auzul ascultătorilor Săi, faimoasele cuvinte referitoare la dificultatea celor ce dețin averi pe pământ de a dobândi viața veșnică: «mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în Împărăția lui Dumnezeu» (Luca 18, 25), a menționat Chiriarhul locului.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La final, preotul paroh Marius Asănache a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian pentru slujire și binecuvântare, amintind că aceasta a fost prima slujbă arhierească oficiată în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Oreavu, după mai bine de 50 de ani.