Credincioşii Parohiei buzoiene Păltiniş au participat în număr mare, duminică, 16 februarie 2014, la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, în biserica parohială cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Naşterea Maicii Domnului“.

Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Alexandru-Ioan Stănescu, pe seama Parohiei Ziduri, Protopopiatul Râmnicu Sărat.

În cuvântul rostit la final, Înaltpreasfinţia Sa a explicat pericopa evanghelică a Duminicii a 34-a după Rusalii – a Întoarcerii fiului risipitor –, vorbind despre întoarcerea prin pocăinţă şi darurile iertării: „Dacă ne poticnim şi cădem, uneori, să ne aducem aminte de pilda aceasta a fiului risipitor, că ridicarea din păcat este posibilă şi că Dumnezeu Se bucură mai mult decât S-a întristat când ai căzut. Bucuria lui Dumnezeu şi puterea Lui iertătoare sunt mult mai mari, copleşitoare, atunci când te întorci de la o viaţă de păcat la una de virtute. Dumnezeu doreşte să fim ascultători, cuminţi, jertfelnici, să ne bucurăm când cei din jurul nostru se ridică dintr-o viaţă de păcat. Dacă facem acest lucru, ne curăţim cămara sufletului nostru şi ajungem cu bine la liman, adică la întâlnirea cu Hristos Cel răstignit şi înviat, pentru noi şi a noastră mântuire“.

La slujbă au participat credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate, dintre care mulţi copii îmbrăcaţi în costume populare.

Lăcaşul de cult a fost ridicat în perioada 1871-1877, fiind sfinţit la data de 30 noiembrie 1877. După ce a trecut printr-o serie de lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare, biserica a fost resfinţită în anul 2006.

În vecinătatea lăcaşului de rugăciune se află un aşezământ, care adăposteşte o cantină socială, iar la etaj – un muzeu cu obiecte religioase şi alte obiecte tradiţionale locale.