În perioada 22-27 iulie 2024, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a găzduit tabăra Tradiție și noutate din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, organizată prin Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei. Cu această ocazie, 18 tineri din toate zonele țării au fost invitați să participe la activități de cunoaștere, recuperare și punere în valoare a unor moduri de viață și de exprimare în cadrul credinței ortodoxe și al specificului poporului român, care să se potrivească și contextului dinamic al vârstei lor.

După ce luni, în prima zi, beneficiarii au fost primiți în Buzău, s-au cazat la o unitate turistică din comuna Măgura și au făcut cunoștință inclusiv cu Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, marți, activitățile au debutat cu prezentarea elementelor de istorie, tradiție și cultură specifice Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, realizată de pr. cons. Dan Necula, de la Centrul Eparhial. După aceea, pr. prof. dr. Marius Ciobotă, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, a susținut conferința „De la vorbă la cuvânt. Despre vorbirea noastră cea de toate zilele – frumuseți și patologii ale cuvântului”. Ziua a fost încununată de vizita efectuată, alături de dna Neluța-Mirela Furtună, președintele SNFOR-ABV, și de pr. Bogdan Furtună, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu, la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, la bisericuța rupestră de la Aluniș și apoi la „Aluniș Art Center”, unde tinerii au fost antrenați într-un atelier de olărit.

Miercuri, în cea de-a treia zi, au avut loc mai multe activități, precum: „Credință și tinerețe. Credința – un dar, o povară, o necesitate pentru tânărul contemporan?”; „Emoții, creier, credință – importanța emoțiilor în viața religioasă” – care au fost organizate de dl inspector școlar Robert-Mugurel Roșioru și de dna Mirela Crăciunescu, cadre didactice de Religie buzoiene. Pe lângă acestea, oaspeții au luat parte la o dezbatere realizată de 6 elevi de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” și de la alte licee buzoiene, alături de trainerul în arta debate-ului, prof. Monica Ionescu, axată pe tema „Digitalizare și tehnologie – pericol sau binecuvântare?”. Beneficiarii taberei nu doar au asistat la dezbatere, ci au arbitrat rezultatele celor două echipe cu poziționări diferite. De asemenea, a mai avut loc și o activitate menită chiar să destindă, intitulată „Pictură pe sticlă – experiență artistică”, la care tinerii au fost îndrumați atât de dna inspector școlar Viorica Țârdeanu, cât și de maeștri iconari pe sticlă, cărora li s-au alăturat, cu un fundal sonor al unui duet de flaut și pian, profesori și instrumentiști de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău.

Ziua de joi a fost dedicată în întregime unei excursii la cele mai importante obiective religioase și culturale din județul Buzău, prezentându-se elementele de cultură și spiritualitate locală. La Centrul Eparhial din municipiu au fost cercetate Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, Muzeul Bisericesc și Ceainăria Culturală. Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a întâmpinat pe tineri în Catedrala Voievodală, adresându-le un cuvânt de învățătură și încurajări pentru a duce mai departe credința și tradițiile poporului nostru.

„Voi ați fost rânduiți să participați la tabăra intitulată «Tradiție și noutate» ca să înțelegeți cât de important este să rămâneți ancorați în tradițiile sănătoase românești, de sorginte creștin-ortodoxă, și, de asemenea, să fiți receptivi și la noutățile pe care le presupune viața noastră în contemporaneitate. Nu putem face abstracție de cele ce se întâmplă în jurul nostru, dar trebuie să aveți înțelepciunea de a lua numai ce este de folos din toate câte vi se oferă. Tinerii sunt bogăția unui neam și, totodată, speranța dăinuirii lui peste veacuri” – a precizat Chiriarhul.

Deplasarea a continuat către salba de așezăminte monahale din zona de deal a Buzăului: Mănăstirea Rătești, Schitul Berca, Mănăstirea Bradu și Mănăstirea Ciolanu.

Vineri, în cea de-a cincea zi, a venit rândul județului Vrancea, cu un tur cultural și duhovnicesc desfășurat la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, Mănăstirea Trotușanu, Mănăstirea Brazi, Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani și Mănăstirea Podul Bulgarului din apropierea municipiului Râmnicu Sărat, în drumul de întoarcere spre Buzău.

Tabăra s-a încheiat sâmbătă, 27 iulie, cu o evaluare a întregii experiențe avute de invitați în cadrul evenimentului organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, iar feedbackul primit de la aceștia ne-a asigurat că proiectul a fost unul reușit, așa cum reiese și din următoarele mărturii:

„Am simțit în fiecare zi că mă aflu într-un spațiu frumos și sigur, datorită purtării de grijă a părintelui Dan Necula, ale cărui răbdare, punctualitate, spirit de organizare, credință, bucurie interioară – exemplu de adult cu inima deschisă – m-au încălzit și pe mine, și pe colegii mei. În plus, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a venit să ne cunoască și să se asigure că avem parte de tot ce este mai bun și frumos, încă din prima seară petrecută la Măgura, m-a impresionat prin reținerea numelui fiecăruia dintre noi, împreună cu locul de proveniență, ocupația și activitățile cotidiene, precum și prin vastele sale cunoștințe teologice, istorice, geografice și literare pe care ni le-a împărtășit. Toți îndrumătorii pe care i-am cunoscut în aceste zile la Buzău mi-au oferit un exemplu pe care îl port cu drag în inimă…” (Alexandra Matei, Facultatea de Medicină Generală – Universitatea „Ovidius” din Constanța);

„Activitățile au fost interactive, încurajându-mă să îmi exprim gândurile și întrebările, contribuind astfel la o înțelegere mai profundă a credinței mele. Jocurile de grup, excursiile în natură și vizitele la mănăstiri au promovat camaraderia și colaborarea între noi, întărind legătura mea de prietenie cu ceilalți tineri. Aceste momente de relaxare și distracție au fost esențiale pentru echilibrul taberei, demonstrând că spiritualitatea și bucuria de a trăi pot coexista armonios. În final, această tabără a reprezentat o oportunitate deosebită de a crește atât spiritual, cât și personal. Mulțumesc, Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru frumoasa activitate și pentru minunata găzduire!” (Maria-Denisa Secelean, Facultatea de Alimentație și Turism – Universitatea „Transilvania” din Brașov);

„În toate zilele petrecute aici, am simțit vie apartenența la viața Bisericii și comuniunea cu Trupul tainic al Lui Hristos! Cei care au ales titlul «Tradiție și noutate» presupun că s-au gândit și la caracterul dinamic și statornic al Tradiției creștine! Am întâlnit persoane noi, oameni frumoși, am legat prietenii și ne-am bucurat de toate momentele petrecute împreună și de comuniunea rugăciunii. Meleagurile Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei sunt locuri sacre cu o mare încărcătură istorică și culturală! Ne-am simțit bine și ne-am bucurat de aceste zile frumoase!” (Hristofor Cimpoeșu, Seminarul Teologic Ortodox „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu);

„M-am simțit minunat și chiar sunt recunoscător pentru tot! În aceste zile am uitat de griji și probleme, am reușit să leg prietenii frumoase, să mă bucur de activități deosebite, să vizitez locuri de neuitat și să dobândesc noi amintiri alături de oameni minunați. A fost o experiență plăcută, de care îmi voi aminti cu drag și bucurie de acum înainte. Mulțumesc Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și tuturor celor care s-au implicat în organizarea unor astfel de activități frumoase cu tinerii!” (Andrei Nicoară, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media