Printre cei 3.500 de participanți la ediția a VII-a a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO), organizată în perioada 31 august – 3 septembrie 2023, la Timișoara, s-au aflat și 80 de delegați ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul a cooptat din toate protoieriile buzoiene și vrâncene tineri credincioși, studioși, cu foarte bune capacități de relaționare, dovedite în programele și proiectele catehetice eparhiale, care, la intrarea în noul an bisericesc, au trăit experiența unui eveniment devenit tradiție, în comuniune cu cei de aceeași vârstă și credință cu ale lor.

Joi, 31 august, dis-de-dimineață, participanții din Eparhie s-au reunit și au purces la un lung drum până în capitala Banatului, însoțiți de pr. consilier Dan Necula (Sectorul Învățământ și activități cu tineretul), dl inspector Ionuț-Romeo Sandu (Sectorul Cultural și comunicații media), dle profesoare Roxana-Carmen Matei (Școala Gimnazială nr. 7 Buzău) și Nicoleta Vlad (Școala Gimnazială „Ion Creangă” Buzău), respectiv dl Liviu-Andrei Chiriță (Ceainăria Culturală din Buzău), unitatea din urmă pregătind delegației și o gustare pentru călătoria spre destinație. Ajunși în Timișoara, buzoienii și vrâncenii au fost întâmpinați de însoțitorii voluntari din partea organizatorilor: preoții timișeni Ioan Jurji (Parohia Becicherecu Mic) și Liviu Bugariu (Parohia Recaș I), asistați de tineri din parohiile lor. În mod evident, ei au fost primii și, totodată, cei mai apropiați prieteni ai vizitatorilor din vechiul Regat, cazați apoi în campusul universitar al Universității Politehnice Timișoara.

În seara primei zile a avut loc ceremonia de deschidere oficială a ITO 2023, în Parcul Rozelor, un amfiteatru în aer liber al orașului, încăpător pentru numărul extrem de mare de tineri și de invitați: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Mitropolit Joachim de Prousa, din partea Patriarhiei Ecumenice, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – din Mitropolia Banatului, în special – și ai altor Biserici Ortodoxe surori, autorități de stat centrale și locale, precum dl Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, și dl Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Cuvântul de deschidere și de bun-venit a aparținut Ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, urmat de săvârșirea unui Te Deum și de cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh, care a anunțat tema centrală a întâlnirii, izvorâtă din versetul evanghelic: „Voi sunteți prietenii Mei” (Ioan 15, 14) – mottoul întâlnirii din acest an. Patriarhul României a continuat cu un excurs biblic și patristic asupra înțelesurilor expresiei „a fi un prieten iubit al lui Dumnezeu”. De-a lungul serii, după defilarea purtătorilor de drapel ai delegațiilor eparhiilor din Patriarhia Română și ai Bisericilor invitate, spectatorii au fost încântați cu numeroase momente artistice de muzică religioasă, populară, corală și instrumentală.

Zilele următoare au oferit participanților șansa enormă de a audia, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” – Olimpia, trei conferințe dedicate istoriei, culturii și spiritualității creștin-ortodoxe, prieteniei din perspectivă creștină și aspectelor fundamentale ale antropologiei creștine, în fața unor provocări actuale, precum traficul de ființe umane și consumul de droguri. Prelegerile au fost susținute de personalități ca dl acad. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române; pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu; dl Petre Guran, cercetător științific al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române; pr. prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; pr. prof. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător științific al Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române; prof. dr. Adrian Nicolae Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Cu entuziasmul său caracteristic, conferințele au fost moderate de Mitropolitul Ioan al Banatului, iar între prelegeri au fost presărate și alte momente artistice, care au făcut deliciul auditoriului.

În noaptea dintre 1 și 2 septembrie, vineri spre sâmbătă, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, tinerii au participat la slujba Privegherii și la Sfânta Liturghie, în cadrul cărora au slujit și părinți de la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos.

Sâmbătă a avut loc „Procesiunea prieteniei” pe străzile din centrul Timișoarei, care a marcat și locurile încărcate de semnificații istorice recente, din perioada Revoluției Române din 1989: Opera Națională și Catedrala Mitropolitană. În seara aceleiași zile, tinerii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au participat la o slujbă, urmată de un dialog cu preoții și enoriașii timișoreni, la una dintre parohiile orașului, din zona centrală, și anume la biserica militară cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”.

Duminică dimineață, 3 septembrie, toți participanții la eveniment s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala Mitropolitană, săvârșită sub protia Înaltpreasfințitului Mitropolit Joachim de Prousa, în cadrul căreia pericopa evanghelică a pildei lucrătorilor răi ai viei Domnului a fost tâlcuită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului. Conform celor adresate lor, tinerii au înțeles că trebuie să se considere lucrători ai viei Domnului, adică ai sufletelor proprii, însă într-o împreună-lucrare cu Stăpânul viei și cu trimișii Săi. După Sfânta Liturghie și încheierea oficială a evenimentului ITO 2023, tinerii s-au decazat, și-au luat rămas-bun de la prietenii lor și au revenit la Buzău și Focșani. Bucuria lor, pentru faptul că au petrecut zile memorabile în capitala Banatului, a fost completată și de recunoștință, rezervată atât organizatorilor întâlnirii, cât și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, pentru oportunitatea oferită de a participa la manifestarea pe care au îndrăgit-o din primul moment în orașul de pe Bega. Câteva dintre aceste gânduri au fost transmise, în scris, de unii membri ai grupului:

„Mă bucur că am putut participa la ITO 2023 și că am descoperit această zonă a țării, un loc aparte, un loc al libertății, marcat de startul Revoluției anticomuniste din România. Dumnezeu să binecuvinteze acest loc și pe toți tinerii ortodocși din lume!” (Alin Cătănoiu, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București).

„Am vizitat pentru prima oară Timișoara și aici am văzut locuri și lucruri incredibile, am trecut printr-un carusel de emoții, participând, spre exemplu, la slujba de Priveghere de la Catedrala Mitropolitană. Am observat, cu ochii sinceri ai unui copil, cum rugăciunea, credința și dăruirea chiar pot vindeca suflete. Mulțumesc tuturor pentru această experiență și pentru amintirile pe care le voi păstra în suflet!” (Miruna Dascălu, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice – SNSPA București).

„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși este mai mult decât un simplu eveniment; ea reprezintă o trăire aparte. Ne-am întâlnit la Timișoara cu tineri din toate eparhiile României, dar și din Bisericile Ortodoxe surori. Sunt bucuros că am călcat pe urmele tinerilor martiri care și-au dat viața pentru Hristos, strigând toți într-un cuget, ca și aceia, oarecând: «Azi în Timișoara, mâine în toată țara!» sau «Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi!»” (Cosmin-Constantin Tudor, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București).

„Am avut onoarea de a întâlni adevărați oameni de cultură ai țării, care ne-au dăruit câteva frânturi din cunoașterea lor. Am participat la slujba de Priveghere, alături de monahi athoniți. Am fost pași ai «Procesiunii prieteniei» și voci care au însuflețit cântece patriotice. Am avut ocazia să cunoaștem Timișoara și să ne bucurăm de frumusețea ei. Vă mulțumesc, tineri frumoși! Mulțumesc ITO, organizat de Mitropolia Banatului! Mulțumesc Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru oferirea acestei oportunități deosebite!” (sg. maj. Anamaria Mîndroiu, studentă la Institutul Medico-Militar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București).

Ca raportor al ITO 2023 de la Timișoara pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, și subsemnatul ține să adauge că acest unic eveniment la care a avut binecuvântarea să participe a însemnat o reală bucurie de a proba cât de vie și efervescentă este credința în rândul tinerilor ortodocși și de a mărturisi că Biserica Ortodoxă Română, prin slujitorii ei, mai ales atunci când au alături voluntari, se apleacă asupra pastorației noilor generații cu o grijă părintească nedisimulată.

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media