Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada 28-30 august 2023, un grup de membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV), căruia i s-au alăturat și 8 adolescente implicate în activitățile desfășurate recent, a răspuns invitației venite din partea Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de a participa la Conferința Simfonia semnelor. Pledoarie pentru limba semnelor române, susținută de dna Adriana Săftoiu, în sala Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava. În acest context, a fost efectuat un pelerinaj la importante așezăminte monahale din ținuturile Moldovei și Bucovinei.

Itinerariul cultural-spiritual a debutat luni, 28 august, cu vizitarea unor vechi vetre de cultură și spiritualitate ortodoxă: mănăstirile Bujoreni, Hadâmbu, Vlădiceni și Cămârzani, unde întâlnirea cu sfinții pururea rugători pentru noi am simțit-o ca pe o adăpare și o îmbogățire duhovnicească din izvorul cel pururea curgător al milostivirii lui Dumnezeu. Apoi, închinarea în fața moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost momentul care ne-a umplut sufletul de liniște și reverență.

Ziua de marți, 29 august, dedicată prăznuirii Tăierii capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, am început-o cu participarea la Sfânta Liturghie săvârșită de Chiriarhul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, închinându-ne la moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, timp în care o liniște profundă ne-a pătruns în suflete.

Participarea, în aceeași zi, la Conferința Simfonia semnelor. Pledoarie pentru limba semnelor române ne-a ajutat să conștientizăm faptul că iubirea creștină este liantul care deschide suflete și sparge bariere, este calea spre înțelegerea nevoilor celor ce nu au bucuria de a auzi sunetele. Întâlnirea cu membrele Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, condusă de distinsa doamnă Daniela Luminița Ceredeev – căreia îi mulțumim pentru primirea caldă și experiența acestor zile de neuitat –, a fost una formatoare, care a dus la consolidarea relațiilor dintre societățile surori, punând bazele unei colaborări în realizarea de proiecte cultural-educaționale și social-filantropice.

Ultima zi a pelerinajului, miercuri, 30 august, a debutat cu rugăciune la Mănăstirea Dragomirna și a continuat cu vizitarea Muzeului Național al Bucovinei din Suceava, unde timpul parcă a stat în loc și istoria se scrie din fiecare emoție a întâlnirii cu rădăcinile neamului nostru, încheindu-se cu vizitarea mănăstirilor Sucevița și Humor.

Mulțumim Întâistătătorului Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, că a binecuvântat organizarea acestui pelerinaj, care a constituit pentru membrele SNFOR – ABV și tinerele domnișoare o experiență ziditoare de suflet și un prilej de îmbogățire culturală.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR – ABV