În cadrul seriei de activități educaționale organizate de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, un loc important îl ocupă training-urile de dezvoltare personală pentru adolescenți, pe fondul nevoii stringente de învățare de către aceștia atât a aspectelor esențiale de comunicare interpersonală, cât și de a avea capacitatea de recunoaștere a propriilor valori și a valorilor celor din jur, conturarea obiectivelor, ocrotirea relațiilor benefice, evitarea conflictelor, maximizarea rolurilor în grup, dezvoltarea inteligenței emoționale și nu numai, gestionarea emoțiilor și creșterea nivelului stimei de sine.

Programul se intitulează Un training despre tine însuți și cuprinde șapte module, fiecare având câte două sau trei sesiuni. Sub aspectul conținutului, acest program a fost alcătuit de doamna Ana Săcrieru, în calitate de consilier de dezvoltare personală, înregistrând rezultate deosebite în ceea ce-i privește pe adolescenții participanți la proiect, de-a lungul celor cinci ani de când a fost pus în aplicare, inclusiv în județele Cluj și Brașov.

În Parohia buzoiană Pogonele, programul a început sâmbătă, 13 martie 2021, trainer pentru adolescenți fiind doamna profesor psiholog Gina Cucu, consilier vocațional, care le-a împărtășit celor 11 participanți conținutul training-ului despre valori într-un mod interactiv, prin raportare la metodele învățării experiențiale. Astfel, tinerii au putut să înțeleagă faptul că fiecare persoană are capacitatea să își recunoască valorile care o definesc și să le afirme coerent în societate, în ansamblul valorilor acesteia. Jocurile despre valori au fost bine primite de tineri nu doar pentru frumusețea și veselia lor, ci și pentru efectul revelator despre propriile valori ale participanților.

Doamna preoteasă Cristina Rotărescu, gazda primului modul al programului, a subliniat că „tinerii din parohia noastră au primit cu multă bucurie și emoție participarea la atelierele pentru adolescenți, fiind prilej de apropiere sufletească, de relaționare, de comunicare în aceste vremuri în care sunt tot mai mult îndemnați să stea departe unul de celălalt. Interacțiunea cu adolescenții ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, căci ei sunt cei cărora trebuie să le transmitem valorile naționale, dacă vrem să dăinuim ca neam”.

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei realizează acest tip de activități în virtutea scopului statutar de creștere a nivelului activităților misionar-educaționale în Eparhie.