Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău și-a deschis porțile pentru noul an școlar 2022-2023. Luni, 5 septembrie 2022, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, un sobor de preoți profesori a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

La eveniment au participat părinții consilieri eparhiali Alin-Leontin Balica și Marian Gegea, pr. inspector eparhial Dan Necula, pr. prof. Gheorghe Sava-Popa, directorul școlii teologice buzoiene, cadre didactice, elevi și părinți ai acestora.

„Vă întâmpin cu multă bucurie în această Catedrală Voivodală, în prima zi a anului școlar 2022-2023, vă spun bun venit și mă rog lui Dumnezeu să vă întărească și să vă înțelepțească în așa fel încât să dovediți că v-ați înțeles chemarea atunci când v-ați gândit, împreună cu părinții voștri, să vă înscrieți la această școală teologică. Dacă ați fost atenți, în rugăciunea de la slujba de mulțumire ce s-a săvârșit, ați auzit cu toții o sintagmă care mie îmi place foarte mult, anume că dumneavoastră, elevii, vă aflați la «pragul cărților deschise» și întru așteptarea dascălilor care au menirea să vă împărtășească învățăturile cele sănătoase. Îmi exprim speranța că așteptați cu bucurie și nerăbdare să reveniți în clase, cei din anii II, III și IV, iar pentru prima oară elevii din clasa a IX-a, ca să redeschideți manualele școlare și să vă reîntâlniți cu profesorii voștri”, a afirmat Ierarhul locului, în cuvântul adresat elevilor seminariști.

La Seminarul Teologic din Buzău studiază 92 de elevi, în patru clase. Alte structuri ale Seminarului sunt grădinițele „Căsuța Piticilor” și „Cuvioasa Parascheva” din municipiu, unde învață 134 de copii.