Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău au participat marți, 12 septembrie 2023, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Evenimentul a fost marcat prin oficierea unei slujbe de Te Deum, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au participat dna prof. dr. Daniela Palcău, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Buzău, pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, și profesorii unității școlare.

După slujba religioasă, cuvântul i-a revenit pr. prof. Cristian-Marius Dima, în calitate de nou director al instituției buzoiene de învățământ teologic. Părintele director a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru creditul și sprijinul oferit în preluarea conducerii Seminarului Teologic și a prezentat colegilor cadre didactice, elevilor, părinților acestora și tuturor partenerilor educaționali viziunea sa de conlucrare pentru propășirea învățământului la școala cu o tradiție de 187 de ani, despre care absolvenții eminenți din generațiile trecute consideră că „i-a făcut oameni” și îi sunt recunoscători pentru acest lucru.

În continuare, doamna inspector școlar general a transmis participanților un mesaj de felicitare pentru alegerea făcută în numirea noului director, cu care a colaborat exemplar la ISJ Buzău, precum și unul de  încurajare și încredere, la începutul anului școlar, reliefând misiunea deosebită a Seminarului Teologic din Buzău în peisajul educațional al județului și al Bisericii, absolvenții săi urmând să devină o parte esențială, cu un rol educațional aparte, în viitoarele comunități unde li se va încredința misiunea de a semăna credința și cultura.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a adresat un cuvânt de binecuvântare invitaților, profesorilor și conducerii școlii, elevilor seminariști și părinților prezenți la momentul festiv.

„În Sfânta noastră Biserică, orice lucrare începe cu rugăciune, cu atât mai mult cu cât este vorba despre începutul unui nou an școlar pentru elevii care urmează cursurile unei școli teologice vocaționale. Ne aflăm în primele zile ale anului bisericesc, binecuvântat de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu prin sărbătoarea Nașterii sale, și în apropierea praznicului Înălțării Sfintei Cruci. La acest nou început, vă îndemn, dragi elevi, să fiți receptivi la tot ceea ce primiți de la profesorii voștri, să fiți ascultători și să înțelegeți că anii de studiu petrecuți la Seminarul Teologic reprezintă șansa de la Dumnezeu de a vă însuși mai multe lucruri bune decât ați fi reușit la o altă școală. Pe lângă informație, veți beneficia aici și de un program special de formare duhovnicească”, a menționat Ierarhul Buzăului și Vrancei.

În anul școlar 2023-2024, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău sunt înscriși 92 de elevi, în patru clase liceale, iar la grădinițele „Cuvioasa Parascheva” și „Căsuța Piticilor”, cele două structuri ale Seminarului, sunt înscriși 112 preșcolari. La Seminarul buzoian activează, în noul an școlar, 22 de cadre didactice, alături de personalul didactic auxiliar și de cel nedidactic.

Noul coordonator al activităților administrative și educaționale de la Seminarul Teologic din Buzău, părintele director Cristian-Marius Dima, are 44 de ani și este tată a 2 copii, preot coslujitor la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiu, absolvent al Seminarului buzoian (1998), ca șef de promoție, licențiat în Teologie Pastorală (2002) și în Filologie (2006), absolvent al cursurilor de master în Management intercultural, organizate de Catedra UNESCO pentru Schimburi Interculturale și Interreligioase, la Universitatea din București (2007), actualmente doctorand la Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Este cadru didactic (gradul I) la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” începând cu anul 2002, titular al catedrei de limbi moderne (engleză și franceză) și pentru disciplinele teologice de specialitate. De-a lungul anilor, s-a remarcat prin actualitatea și exigența demersului didactic, prin realizarea de activități școlare și extrașcolare, prin implementarea programelor și proiectelor educaționale europene (Socrates, Comenius și Erasmus Plus), coordonând, de asemenea, obținerea de către Seminarul buzoian, în anul 2014, a titlului de „Școală Europeană”. În perioada 2014-2019, a fost numit consilier eparhial de către Părintele Arhiepiscop Ciprian, conducând nou-înființatul Sector Învățământ și activități cu tineretul, iar ulterior, Sectorul Cultural-educațional. Lucrător de tineret calificat, formator și membru în Corpul Național de Experți în Management Educațional, în anul școlar 2022-2023, a fost detașat la ISJ Buzău, fiind numit inspector pentru Limbi moderne. Începând cu data de 1 septembrie 2023, cu binecuvântarea Chiriarhului locului și prin decizia ISJ Buzău, a devenit directorul Seminarului Teologic buzoian.

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media