La începutul noului an școlar, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a desfășurat, în toate cele 7 protoierii din cele două județe, o campanie venită în sprijinul elevilor nevoiași din clasele V-VIII, oferindu-le câte un ghiozdan cu rechizite, după Sfânta Liturghie din Duminica de dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

În acest sens, Sectorul Social-filantropic și misionar a achiziționat 120 de ghiozdane, echipate cu penare, caiete dictando și de matematică, creioane colorate, carioci, seturi pentru pictură, creioane, stilouri, radiere, lipici și hârtie glasată. Preoții din mai multe localități i-au selectat pe elevii cu rezultate bune la învățătură, care fac parte din grupurile catehetice ale parohiilor, însă provin din familii cu posibilități materiale limitate, apoi i-au invitat la biserică sau au mers aceștia la casele lor pentru a le dărui ghiozdanele și rechizitele.

„Campania aceasta are drept scop prevenirea abandonului școlar din cauze materiale și încurajarea elevilor din mediul rural în parcursul lor educațional, după îndemnul Apostolului Pavel adresat tânărului Timotei: «Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în aceasta, căci, făcând aceasta, și pe tine te vei mântui, și pe cei care te ascultă» (I Timotei 4, 16). Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a venit în întâmpinarea unor nevoi reale pe care le au elevii din familii cu posibilități financiare reduse, dat fiind faptul că dreptul la educație este garantat pentru toți copiii, însă nu întotdeauna sunt asigurate toate cele necesare demersului școlar. Rămâne, așadar, în sarcina familiilor să sacrifice din bugetul lor, uneori, sume prea mari de bani, mai ales când au mai mulți copii de vârstă școlară”, a declarat pr. consilier eparhial Ionuț Constantin.

O acțiune similară a fost derulată, în aceeași zi, și la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat. După săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisul „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”, aflat la demisolul bisericii parohiale, pr. Nicolae Cane a oferit ghiozdane și rechizite unui număr de 15 elevi râmniceni. De asemenea, părintele paroh a adresat celor prezenți și un cuvânt de învățătură despre importanța învățăturii și a efortului zilnic depus de copii pentru luminarea minții și apropierea, în acest mod, de Dumnezeu, atât în școală, cât mai ales prin participarea la sfintele slujbe.