Credincioşii Parohiei vrâncene Jorăşti au primit, duminică, 25 octombrie 2015, vizita chiriarhului locului. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitate. Tot în această zi, ierarhul a binecuvântat şi casa praznicală ridicată în vecinătatea locaşului de cult. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul comunităţii din satul Jorăşti, preotul paroh, Culiţă Enache, a fost hirotesit sachelar. De asemenea, dl Costel Muntean, unul dintre principalii binefăcători, a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“ şi o icoană cu Maica Domnului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit, în cuvântul de învăţătură, despre mijloacele duhovniceşti de luptă împotriva diavolului.

„Singurele arme care îl pot ţine departe de noi pe vrăjmaşul sunt rugăciunea şi însemnarea noastră cu semnul Sfintei Cruci. Să fim optimişti şi încrezători în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Să ne străduim să facem binele, după putinţă, să fim oameni cuminţi, evlavioşi, smeriţi şi cu foarte multă luare aminte sau trezvie, adică să fim cu mintea trează, în orice moment, pentru că vrăjmaşul «umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită» (I Petru 5, 8). Îmi exprim nădejdea că dumneavoastră sunteţi receptivi la învăţăturile Bisericii, că vă străduiţi să le şi împliniţi, cu fapta, şi, în felul acesta, veţi avea încredinţarea de la Dumnezeu că sunteţi pe calea cea bună, iar El vă va răsplăti cu pace, cu bucurie, cu înţelepciune şi, mai ales, cu iubire, toate fiind daruri sau roade al Duhului Sfânt asupra noastră“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica din Parohia Jorăşti a fost construită în anul 1872, pe locul alteia mai vechi de lemn. De-a lungul timpului, locaşul de rugăciune a trecut prin ample lucrări de consolidare şi restaurare. Ultimele reparaţii capitale au fost realizate după anul 2000.