În prima duminică din perioada Triodului, 5 februarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Pătârlagele I, județul Buzău. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din localitate. Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Florin Șerbănescu – consilier patriarhal, Pr. Paul Gavrilă – protoiereu de Pătârlagele, Pr. Justin-Mihail Dobrin – parohul bisericii, precum și alți preoți de la parohiile învecinate. Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a dat răspunsurile liturgice.

La slujbă, au participat numeroși credincioși din întreg orașul Pătârlagele, dar și reprezentanți ai autorităților județene și locale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului) marchează începutul Triodului, o perioadă de pregătire, prin pocăință, post și rugăciune, pentru marele praznic al Învierii Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat înțelesurile Pildei vameșului și a fariseului (cf. Luca 18, 10-14), prin care Mântuitorul Iisus Hristos ne recomandă tuturor pocăința sinceră și rugăciunea făcută întru smerenie.

Locașul de cult al Parohiei Pătârlagele I a fost ridicat în perioada 1911-1916, pe locul unei foste biserici de piatră, din 1634. Între anii 1979-1983, sfântul locaș a trecut printr-un amplu proces de consolidare și renovare, după ce a fost grav afectat de cutremurele din 1940 și 1977. Începând cu data de 22 decembrie 2012, comuniatea parohială este păstorită de Pr. Justin-Mihail Dobrin, secretarul Protoieriei Pătârlagele, prin strădania căruia s-au realizat mai multe lucrări de întreținere și înfrumusețare a bisericii.