Credincioșii Parohiei Brădeanu din județul Buzău au fost vizitați duminică, 20 ianuarie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Cu acest prilej, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, având hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat înțelesurile duhovnicești ale fragmentului evanghelic din Duminica a 29-a după Rusalii, referitor la minunea vindecării celor zece leproși (cf. Luca 17, 12-19), arătând că omul are datoria de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile primite de la El.

„Să-I mulțumim lui Dumnezeu, Căruia Îi datorăm existența, căci nu am venit pe lume prin voința noastră, ci prin voința Părintelui ceresc. De asemenea, să-I mulțumim pentru darul creației; pământul, apa, aerul nu sunt creația noastră, ci a lui Dumnezeu […]. Se cuvine ca, în fiecare ceas, dar mai ales seara, când facem o analiză a faptelor pe care le-a săvârșit în cursul zilei, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și pentru ceea ce ne împărtășește El ca să putem trăi. Și de ce are nevoie omul ca să trăiască? Are nevoie de hrană, de apă, de aer. Să-I mulțumim, în același timp, pentru darul sănătății, care este un dar divin. Doar atunci când observăm că se diminuează sănătatea, ne dăm seama ce pierdem. Când omul se confruntă cu o astfel de nenorocire, pierzându-și parțial sau total sănătatea, îi vine mintea la cap, cum se spune în popor, și își îndreaptă atunci privirea și spre Dumnezeu și se roagă pentru vindecare”, a afirmat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Soborul slujitor a fost format din cinci preoți și doi diaconi, printre care s-au numărat Pr. Marius-Daniel Ciobotă – protopop al Protoieriei Buzău II, și Pr. Gabi Panainte – paroh al Parohiei Brădeanu.

La final, Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a oferit Dlui Costel Nicolaie – primarul comunei Brădeanu, Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, iar Dlui Belu Stroe – fiu al comunei și inspector în cadrul Serviciului Bunuri, imobile și construcții bisericești al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, i-a acordat Distincția de vrednicie „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi”.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Brădeanu a fost ridicată între anii 1893-1907. Ca urmare a avariilor produse de cutremurele din 1940 și 1977, sfântul lăcaș a trecut prin importante lucrări de consolidare și restaurare. În apropierea bisericii, se află așezământul social al parohiei, construit în anul 2007, care cuprinde o bucătărie, o sală de mese, o cancelarie și o magazie, fiind dotat cu toate cele necesare desfășurării de activități filantropice.