Praznicul Bunei Vestiri a fost sărbătorit, marţi, 25 martie 2014, la biserica Parohiei vrâncene Jariştea I, de un mare număr de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată în lăcaşul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că sărbătoarea Bunei Vestiri reprezintă începutul mântuirii oamenilor: „Sfânta Fecioară Maria a crezut, întru smerenie, toate cele spuse de către îngerul Gavriil şi a rostit acele cuvinte mântuitoare, pentru care nu suntem vrednici să-i mulţumim: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!» (Luca 1, 38). Când a spus acel fiat sau fie, Maica Domnului şi-a dat acceptul ca Dumnezeu să îndeplinească planul de mântuire a neamului omenesc prin sine. Şi, în acel moment, Duhul Sfânt a adumbrit-o, ea a luat în pântece şi atunci s-a produs zămislirea, cea fără de sămânţă, a Mântuitorului Iisus Hristos. Aşadar, întruparea Fiului lui Dumnezeu în lume a început cu acest fie al Maicii Domnului, pentru care noi, iubiţi credincioşi, zi şi noapte şi la fiecare sfântă slujbă trebuie să-i mulţumim. Datorită ei S-a întrupat Fiul lui Dumnezeu pe pământ, ca apoi, asumându-şi condiţia umană, să suporte atât de multe lucruri rele din partea oamenilor. Deşi a venit întru ale Sale, ca Dumnezeu, ai Săi, în cele din urmă, nu L-au primit; L-au condamnat la moarte şi El a acceptat, de bunăvoie, să primească moartea pe cruce, care s-a transformat în altar de jertfă. În felul acesta, Fiul lui Dumnezeu – deodată, şi jertfă, şi jerfitor – a şters păcatele omenirii. Prin jertfa Lui de pe cruce se şterg şi păcatele noastre şi ale tuturor oamenilor care vor veni după noi, până la a doua Sa venire, dar cu o condiţie: ca ele să fie mărturisite şi prin Taina Sfintei Spovedanii să ne curăţim cămara sufletului nostru şi să-L primim în adâncul fiinţei noastre pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit şi înviat. Astfel s-a petrecut evenimentul extraordinar al Bunei Vestiri, sărbătoarea de astăzi sau praznicul închinat Maicii Domnului, pentru care noi, totdeauna, întru smerenie şi cu evlavie, să-i aducem cinstirea care i se cuvine, pentru că s-a învrednicit să fie Maică a lui Dumnezeu, devenind prin aceasta şi Maică a noastră, a tuturor“.
La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.
Biserica a fost ridicată în perioada 1894-1907. Dimensiunile sale impresionante l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga să o aprecieze ca fiind „Catedrala dintre vii“. În urma lucrărilor de consolidare şi restaurare efectuate de-a lungul timpului, lăcaşul de rugăciune a fost resfinţit la data de 10 decembrie 2000.