Începând cu anul 1993, în data de 3 mai este celebrată Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU, urmare a recomandării emise în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991.

În această zi sunt celebrate principiile fundamentale ale libertăţii presei, dar se trage şi un semnal de alarmă faţă de încălcarea flagrantă a acestei libertăţi. Este şi un moment de pomenire a acelor jurnalişti care şi-au pierdut viaţa în apărarea libertăţii de expresie şi a exercitării profesiei lor.

Având în vedere importanţa comunicării şi a mijloacelor de comunicare în masă, acum 10 ani a luat fiinţă Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel. Centrul de Presă contribuie la zidirea duhovnicească a credincioşilor, fiind un mijloc de informare, dar şi de formare.

Cultivarea unei relaţii active şi a unei colaborări fructuoase între cler şi credincioşi, între Biserică şi societate; promovarea obiectivităţii şi respectarea principiilor deontologiei jurnalistice în relatarea evenimentelor, în prezentarea persoanelor şi a instituţiilor, sunt doar câteva dintre obiectivele Centrului de Presă.

În nenumărate rânduri, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat importanţa unui act jurnalistic corect, bazat pe un limbaj adecvat, și necesitatea unei comunicări axate pe mărturisirea credinței.

Pentru Biserică, orice fel de comunicare trebuie să fie în acelaşi timp şi o mărturisire. Noi comunicăm mărturisind credinţa, deoarece nu avem două comunicări, una în interior şi una în afară de Biserică, în societate, spune Patriarhul Daniel.

Centrul de Presă Basilica a fost înfiinţat în data de 27 octombrie 2007. Centrul cuprinde cinci componente: Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas Tv, Agenția de știri Basilica, Publicaţiile Lumina și Biroul de presă şi relaţii publice.

Sursa: basilica.ro