Vineri, 24 ianuarie 2014, în Piaţa Unirii din Focşani a fost sărbătorită împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările organizate cu acest prilej a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Au participat cadre militare, demnitari şi oficialităţi locale, precum şi numeroşi focşăneni.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat: „Dumneavoastră, cei care aţi răspuns unei chemări lăuntrice, aţi venit ca să vă înălţaţi gândul spre cei ce au înfăptuit acest act fundamental al Unirii din 1859 şi, în acelaşi timp, către Dumnezeu, Care a binecuvântat şi sfinţit momentele importante din istoria poporului român. Aşadar, este un binecuvântat prilej de rememorare a ceasurilor Unirii, aşa cum s-au desfăşurat pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti, în ziua de 24 ianuarie 1859, o zi de comemorare sau de pomenire a făptuitorilor Unirii, politicieni, clerici, ţărani, în frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei. Totodată, ziua de astăzi constituie un prilej de a aduce mulţumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile Unirii, adică pentru tot ceea ce s-a înfăptuit frumos, trainic şi măreţ în cei 155 de ani de când s-a petrecut acest act fundamental“.

Ceremonia a debutat cu o paradă militară, urmată de câteva momente artistice. Evenimentul a fost marcat de conferirea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Vrancea maestrului teatrului românesc – Radu Beligan.

La final, potrivit obiceiului, toţi participanţii s-au prins în Hora Unirii.