Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a participat luni, 2 august 2021, la simpozionul și ceremonia militară desfășurate la Cimitirul Eroilor din localitatea buzoiană Siriu, cu ocazia sărbătoririi a 105 ani de istorie a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradițiilor Armatei a 2-a Române. Cu acest prilej, Ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc căzuți pe câmpurile de luptă. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări dedicate acestei aniversări, care vor continua până în data de 18 august.

La ceremonia organizată de Divizia 2 Infanterie „Getica”, care a marcat împlinirea a 105 ani de la constituirea marilor unități ale Armatei Române și intrarea în Primul Război Mondial, au participat: comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob; președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu; prefectul județului Buzău, Silviu Iordache; primarul municipiului Buzău, Constantin Toma; deputatul Romeo Lungu, primari ai localităților învecinate, precum și profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale Siriu, informează armata-buzau.ro.

În cadrul simpozionului, deschis de general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, au fost susținute prelegeri de către specialiști în istorie militară, care au prezentat istoria Armatei a 2-a Române, evidențiind faptele de vitejie ale eroilor români care, prin jertfa lor, au contribuit la afirmarea demnității poporului român și realizarea unității statului român.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc căzuți pe câmpurile de luptă, împreună cu un sobor de preoți, din care au făcut parte: părintele Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare; părintele Paul Gavrilă – protoiereu al Protoieriei Pătârlagele; părintele Alexandru Tudose – preot capelan militar în cadrul Garnizoanei Buzău; părintele Ciprian Dinu-Silvestru – parohul Parohiei Siriu; părintele George Dascălu și părintele Pamfil Leau – slujitori la aceeași parohie.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat că, prin aceste manifestări, evocăm faptele de eroism și jertfelnicie ale înaintașilor noștri, care și-au dat viața pentru idealuri în care credeau cu tărie.

De asemenea, a fost susținut un concert de muzica militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica” și un program de cântece patriotice interpretate de elevii școlii gimnaziale din localitate.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la statuia „Ostașului Erou” din cadrul cimitirului.