Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a organizat, în perioada 31 iulie – 1 august 2021, o excursie culturală la Făgăraș și Sibiu, pentru 55 de copii și tineri din Protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat, implicați în proiectele catehetice eparhiale, însoțiți de profesori de Religie și de alte discipline.

Astfel, primul popas a fost făcut la Cetatea Făgărașului, considerată unul dintre cele mai frumoase castele din lume, cu o istorie de mai bine de 600 de ani. Aici, am vizitat Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, care cuprinde, în patrimoniul său, un număr de 20 de colecții, precum cele de arheologie, arme, numismatică, cahle, carte veche, documente, lapidarium, glăjărie, artă decorativă și plastică, ceramică populară, port popular, țesături, obiceiuri, icoane pe sticlă, arta lemnului, meșteșuguri ș.a.

În proximitatea cetății, am descoperit statuia lui Gheorghe Cârțan, cunoscut și sub numele de Badea Cârțan (1849-1911), un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. Știm despre el că a călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. Sursele vremii ne spun că, în 1877, s-a înrolat voluntar în Războiul de Independență al României.

Înconjurați de un peisaj montan superb, oferit de masivul Făgăraș, nu puteam să nu observăm Catedrala Ortodoxă din centrul orașului, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Drumul a continuat către un loc unic din România, Abația Cârța, o fostă mănăstire cisterciană din Țara Făgărașului, datând din secolul al XIII-lea. Ansamblul mănăstirii se află în stare de ruină, doar o capelă fiind folosită, până în prezent, de comunitatea evanghelică săsească. Abația cisterciană Cârța a jucat un rol major atât în istoria politică, economică și culturală a Transilvaniei medievale, cât și în introducerea și diseminarea artei gotice în spațiul intracarpatic.

Următoarea noastră destinație a fost Castelul de Lut din Valea Zânelor, o construcție de basm, amplasată la poalele Munților Făgăraș, într-un loc tihnit și vegheat de vârful Negoiu. Câtă emoție, câte fotografii și energie bună am acumulat la această „căsuță magică” din inima Transilvaniei! Ne-am convins de ceea ce spunea proprietarul acesteia: „Arhitectura este o combinație între casa piticilor din povestea «Albă ca Zăpada» și crestele munților”.

Am ajuns, după aceea, la Parcul de distracții „Povestea Calendarului”, un loc minunat, care cuprinde 12 căsuțe tematice, fiecare reprezentând una dintre lunile anului, cu denumirile tradiționale, populare, românești.

Prima zi s-a încheiat pe acorduri de chitară, împărtășindu-ne unii altora gânduri și trăiri legate de locurile minunate care ne-au rămas întipărite în suflet.

A doua zi, dimineață, am participat cu toții la Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, iar după acest popas duhovnicesc, am vizitat „inima” orașului Sibiu, Piața Mare, desemnată monument arhitectural de către UNESCO, unde se găsesc o serie de clădiri istorice, fiind, totodată, și locul de organizare a multor evenimente culturale de talie internațională.

Un obiectiv important din itinerariul nostru a fost Turnul Sfatului, care veghează asupra Sibiului încă din anul 1324, când a avut loc prima menționare documentară a primăriei Sibiului. Având inițial funcția de apărare a porții de intrare în a doua incintă de fortificație a orașului, Turnul Sfatului s-a prăbușit parțial în anul 1585, din pricina unui cutremur puternic. Forma sa actuală se datorează unor lucrări de reconstrucție, efectuate între anii 1824 și 1826.

În acest perimetru, am descoperit și una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania – Biserica Evanghelică. Aceasta este dominată de un turn cu șapte nivele, în care se poate urca folosind cele 192 de trepte, care duc la patru turnuri mai mici, semn că orașul avea, odinioară, drept de condamnare la moarte. Clădirea impresionantă are al doilea cel mai vechi ceas din România, care datează din 1881.

Cu gândul la masa de prânz, am pășit pe treptele Pasajului Scărilor, cunoscut și sub numele de „Zidul cu Ace”. Este construit din cărămizi și piatră și leagă Orașul de Jos și Orașul de Sus prin arcade, scări și diverse ramificații.

Tot în centrul Sibiului, înconjurat de clădiri superbe, am întâlnit un alt simbol al orașului, cunoscut în întreaga țară. Este vorba despre Podul Minciunilor, construit în anul 1859, în locul unui pod de lemn. Podul Minciunilor este primul pod de fontă, suspendat, din România, care a avut inițial numele de „Podul Culcat”, întrucât, la construcția lui, nu au fost folosiți piloni. Numele actual l-a primit de la faptul că, în limba germană, cuvântul „culcat” era omonimul cuvântului „minciună” (lugenmarchen).

Ultimul obiectiv turistic a fost Muzeul „Astra” din Sibiu, cel de-al doilea muzeu în aer liber din lume, ca mărime. Acesta deține mai mult de 300 de clădiri, precum și mori de vânt, mori de apă, prese gigantice pentru vin, fructe și ulei, forje și structuri hidraulice, cu stiluri arhitecturale din mai multe părți ale României. Muzeul a fost deschis publicului în 1967, iar în 1989, s-a adăugat un sector al monumentelor de utilitate publică și socială: biserică, școală, cârciumă, popicărie.

Copiii și profesorii însoțitori au fost impresionați de încărcătura istorică și culturală a locurilor vizitate pe parcursul celor două zile, exprimându-și recunoștința pentru acest dar oferit de Eparhia noastră:

„Fiecare excursie organizată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei pentru tinerii noștri este o experiență unică, un «creuzet», unde se decantează trăiri, emoții, sentimente, întrebări care caută răspunsuri, dar și răspunsuri care n-au avut nevoie de întrebări! O lecție de viață pentru elevi și profesori, toți fii ai Bisericii!” (Prof. Nicoleta Vlad, Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Buzău).

„Această experiență atipică ne-a stimulat tuturor un amalgam de stări și sentimente deosebite. Frumusețile explorate vizual în timpul acestei minunate călătorii au contribuit la îmbogățirea culturii fiecăruia dintre noi. Călătoria mi-a oferit o imagine desăvârșită asupra acestei țări pline de locuri excepționale, gata să fie explorate în orice moment” (Elena Panait, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” din Pătârlagele).

„Una dintre cele mai palpitante excursii la care am participat. Am avut ocazia să trăiesc niște momente frumoase, alături de persoane pe care eu nu le cunoșteam, dar, lăsând timpul să curgă de la sine, am reușit să ne împrietenim cu toții. Au fost niște momente unice, pe care eu unul nu le voi uita niciodată” (Sergiu Popa, clasa a IX-a, Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău).

„O experiență de neuitat. Obiectivele turistice vizitate au avut o încărcătură emoțională de nedescris în cuvinte, datorită istoriei lor, dar și a oamenilor de care am fost înconjurați. De asemenea, această excursie ne-a oferit ocazia de a crea prietenii, care sper să fie de lungă durată. Nu mi-ar ajunge spațiul pentru a descrie excursia și sentimentele create de aceasta, așa că mă voi opri prin a mulțumi tuturor celor care au făcut posibilă organizarea” (Alexandra Noapteș, clasa a VII-a, Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat).

„În această excursie, am descoperit locuri și persoane minunate, care au făcut călătoria să fie mai frumoasă. Aș repeta această experiență în fiecare zi, fără să stau pe gânduri” (Lavinia Toader, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat).

Pr. Insp. Dan Necula

Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul