14 absolvenți de Teologie Pastorală din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au susţinut, joi, 28 septembrie 2017, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, examenul de capacitate preoțească, în vederea ocupării prin concurs a unui post clerical vacant din cadrul Eparhiei.

Comisia de evaluare a fost formată din consilieri eparhiali și profesori de Teologie de la Seminarul buzoian: Pr. Prof. Gheorghe Sava-Popa – directorul Seminarului Teologic din Buzău, Pr. Alin Leontin Balica – consilier la Sectorul Administrativ-bisericesc, Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Pr. Prof. Nicolae Moraru, Pr. Prof. Marius Daniel Ciobotă, Arhid. Prof. Gianin Cristian Oprea și Pr. Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău.

Examinarea a constat dintr-o probă scrisă şi una orală. La proba scrisă, candidaţii au avut de tratat un subiect de Teologie Dogmatică, iar la oral le-au fost verificate cunoştinţele din mai multe discipline: Omiletică și Catehetică, Teologie Liturgică, Teologie Pastorală, Muzică bisericească și Administrație parohială.

Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minimum 7,00, acesta fiind valabil un an de zile. Pentru candidații care au obținut media generală cel puțin 9,00, valabilitatea examenului se prelungește pe durata a doi ani.