Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat luni, 12 octombrie 2020, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru absolvenții de Teologie Pastorală care doresc să ocupe un post clerical vacant în eparhie. Evaluarea, care a constat din două probe, a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău.

La examenul de capacitate preoțească s-au prezentat 14 candidați, fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Comisia de evaluare a fost formată din preoți consilieri de la Centrul Eparhial și din cadre didactice de la Seminarul Teologic buzoian.

Examinarea a constat dintr-o probă scrisă și una orală, fiind precedată de un test psihologic eliminatoriu. La proba scrisă, candidații au avut de tratat un subiect de Teologie Dogmatică, iar la oral le-au fost verificate cunoștințele din mai multe discipline: Liturgică, Tipic, Pastorală, Omiletică, Catehetică, Muzică bisericească, Drept canonic și Administrație parohială.

Media minimă de promovare a examenului de capacitate preoțească este 7,00. Acest examen este valabil doi ani pentru candidații care obțin cel puțin media 9,00 și un an pentru cei care obțin media sub 9,00.