Vineri, 9 octombrie 2020, la Cimitirul Militar din comuna Deleni, județul Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a participat la o ceremonie religioasă și militară dedicată eroilor din Regimentul 48 Infanterie Buzău, căzuți la datorie în iarna dintre anii 1916-1917.

La eveniment au fost prezenți generalul maior Iulian Berdilă – șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Dragoș Iacob – comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, comandanți de mari unități și unități din cadrul Ministerului Apărării Naționale, colonelul Daniel Pop – comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, militari în activitate și în rezervă, precum și autorități publice locale din Iași.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți, din care a făcut parte și părintele consilier eparhial Marian Gegea, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți la datorie, apoi a rostit un cuvânt de învățătură.

„Prezența noastră în acest cimitir militar reprezintă expresia dragostei, prețuirii și recunoștinței pe care le arătăm prin rugăciune, prin gândurile frumoase îndreptate spre Dumnezeu față de cei cărora le datorăm totul. Acei strămoși ai noștri, indiferent de categoriile sociale din care proveneau, au înțeles să plece pe front pentru apărarea unor valori. Chiar dacă țelul luptei lor era apărarea patriei văzute, mobilul care i-a determinat să fie dârzi, să fie jertfelnici și să lupte cu eroism au fost credința în Dumnezeu și dragostea față de patrie. Iar patria înseamnă moștenirea culturală și spirituală a strămoșilor, a părinților noștri, dincolo de granițele unei țări, ca teritoriu geografic. Ei au înțeles să apere «sărăcia și nevoile și neamul», cum spune poetul nostru național Mihai Eminescu, deoarece credeau în anumite valori, iar acele valori izvorau și izvorăsc în continuare din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Știau că, mergând pe front pentru a-și apăra țara, își apărau propriile familii; știau că este posibil să cadă pe front, să-și piardă viața, dar nutreau speranța că măcar copiii și nepoții lor vor trăi în libertate și în demnitate creștină și românească în același timp. De aceea, le datorăm recunoștință veșnică și merită să fie glorificați. Dar cel mai important lucru pe care îl putem face, arătându-ne recunoștința față de înaintași, este să le urmăm exemplul și să fim și noi capabili, dacă nu pe frontul de luptă ca atunci, măcar în relațiile noastre interumane să arătăm deopotrivă dragoste față de semeni, față de valorile creștine și față de patria pe care ei ne-au lăsat-o moștenire”, a subliniat Ierarhul.

Ceremonia a fost organizată de Divizia 2 Infanterie „Getica” și Primăria comunei Deleni, cu sprijinul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Cimitirul Militar din Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012, la inițiativa Fundației „Mareșal Alexandru Averescu” din Buzău. Acesta are o suprafață de 480 mp și are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, județul Buzău. Ansamblul mai cuprinde o troiță din lemn de stejar, sculptată de Maricel Potoroacă din Iași, și o placă comemorativă pe care stă scris: „În iarna 1916/1917, în timp ce se aflau în refacere, cantonați în bordeie săpate în pământ la marginea satelor Deleni și Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuși de epidemiile de tifos exantematic și febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populației din greu încercata Moldovă. Parte dintre ei se află înhumați aici, în gropi comune, în șanțuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război și continuată dincolo de mormânt”.